· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Op zoek naar opa Bleskop

 Reeks:

 

 Auteur:

 Margriet Heymans

 Aantal blz.

 38

 Illustrator:

 Margriet Heymans

 ISBN:

 9789045107332

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 avonturen, grootouders, logeren, angst, liefde

 Prijs: €

 16,95

 

 

Koelaartje gaat logeren bij haar opa Bleskop en tante Wies. Maar opa  blijkt al drie dagen verdwenen te zijn en de stuurse tante Wies stuurt haar op pad om opa terug te halen.
Zo doolt ze door het barre land, richting bergen, met tal van hindernissen en bizarre ontmoetingen. Zoals Jopie met haar natte baby's, de stokoude bes die haar tas wil afpakken, de wolf met zijn bek vol schapenwol, enz. ... Angsten moeten overwonnen worden en als Koekelaartje denkt dat zij haar doel bereikt heeft, loopt het toch weer anders af dan vermoed.
Als zij uiteindelijk weer aankomt in de tuin van opa Bleskop, schrikt ze zich een ongeluk ...

Dit avontuur lees je niet alleen in de tekst, maar tevens in de tekeningen. Zo weet Heymans tekst en illustraties perfect te combineren en elkaar te laten aanvullen.
Je kan trouwens op de beide binnenflappen Koekelaartjes tocht herbeleven op de grote prenten van het landschap met daarop alle hindernissen.
Het verhaal, dat op het eerste zicht een spannend avontuur is met absurde trekjes, bied je zoveel meer tussen de regels en in de prenten. Deze gelaagdheid zorgt ervoor dat je het meer dan eens wil lezen/bekijken en telkens ontdek je verrassende nieuwigheden.
Ook mooi hoe het verhaal gekaderd is tussen twee brieven. Om te openen een van Koekelaartje aan opa en om af te sluiten een van opa aan Koekelaartje. Vooral die slotbrief zet het ganse avontuur in een ander perspectief.

 

Eric Vanthillo
maart 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 april, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009