· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De zomer van Gisteren & Pudding

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kristien Dieltiens

 Aantal blz.

 207

 Illustrator:

 (foto’s) Carolina Mosquera

 ISBN:

 978905838-556-7

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 +14

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 jaren ’70, seksueel ontluiken, commune, drugs

 Prijs: €

 16,95

 

 

Joyce woont met haar moeder en enkele anderen op een oude camping aan zee in een commune. De grote vakantie begint net en Joyce observeert haar medebewoners van de camping. Zij ontdekt bij zichzelf dat er dingen veranderen en zij wil haar leven in eigen hand nemen. Dat gebeurt niet zonder botsingen met haar moeder en diens vriend Benny. Gelukkig is er nog Abilash waarmee Joyce erg goed overweg kan. Dan leert ze Arnaud kennen. Hij werkt in de bakkerij van zijn grootouders en verkoopt boules op het strand. Joyce wordt verliefd. Maar de spanningen in de commune lopen hoog op en daar bovenop dreigt een sluiting van de camping.

Het boek verhaalt de zomer van 1972, waarin Joyce vijftien jaar wordt en waarin zij haar leven in eigen hand wil nemen, wat tot conflicten leidt met haar moeder. Joyce is heel consequent in haar denken en doen en komt als een erg sterk meisje over, terwijl ze toch veel twijfels heeft over zichzelf. Door haar relatie met Arnaud ontdekt ze ook haar eigen seksualiteit en neemt ze een andere houding aan tegenover de relatie van haar moeder met Benny. Het wereldje van Joyce wordt langzaam groter als ze met anderen omgaat in de vakantieplaats waar ze woont. Al kan ze niet alle gebeurtenissen een plaats geven. De puzzelstukjes vallen pas op het einde van het verhaal op zijn plaats. Haar contesterende houding tegenover de vriend van haar moeder is eveneens bepalend voor het slot van het verhaal.
Verschillende bewoners van de commune worden uitgebreid beschreven, anderen blijven eerder op de achtergrond. Er wordt voor de commune vooral een sfeer van wantrouwen en jaloezie geschetst; dit tegen de achtergrond van een vakantiesfeer op de zeedijk en de jeugdige en vlindergevoelige verliefdheid van Joyce.
Het verhaal wordt verteld vanuit Joyce’s gezichtspunt, in de ik-vorm. De lezer weet dan ook wat Joyce doet, denkt, fantaseert enzovoort.
De sfeer van de zeventiger jaren wordt nog versterkt door tussen elk hoofdstuk nieuwsflitsen uit de kranten aan te halen alsook titels van hits uit die tijd.
Of de hedendaagse jeugd dit verhaal zal herkennen en aanvoelen is nog de vraag. Er straalt nogal wat weemoed en nostalgie uit dit verhaal dat eerder door vijftigers zal herkend worden. Anderzijds lijkt er weinig nieuws onder de zon als je de krantenkoppen uit die periode vergelijkt met wat heden ten dage in de krant verschijnt. Oorlog, milieuproblemen, doodslag en ongevallen blijken van alle tijden. Met de aangehaalde muziek zullen hedendaagse lezers mogelijk weinig binding hebben. Een lijst van titels die kunnen opgevraagd worden via internet kan de lezers op het spoor zetten.

 

Pol Van Damme
maart 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 april, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009