· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Alles is anders

 Reeks:

 

 Auteur:

 Victoria Farkas

 Aantal blz.

 224

 Illustrator:

 (omslag) Ester van Gameren

 ISBN:

 9789048801183

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 vriendschap, verliefdheid, school, relaties

 Prijs: €

 12,95

 

 

Juul en Thomas zijn twee jongeren die elkaar via een chat-site leren kennen. Juul heeft een kapotte nier en wacht op een donor. Thomas heeft net ontdekt dat de man die hij al vijftien jaar zijn vader noemt, zijn vader niet is. Daarover is hij razend kwaad op die volwassenen en start een nieuwe hobby: waarheden verzamelen.
Op de forums op het internet voeren ze een aantal ernstige gesprekken en groeien ze naar elkaar toe. Toch zijn er enkele zaken die ze niet aan elkaar vertellen.
Op een dag maken ze een afspraak in de dierentuin...

Het verhaal springt afwisselend over van het ene naar het andere personage. De lezer weet meer over de personages dan de personages over elkaar weten. Want hoe eerlijk Thomas ook wil zijn; ook hij heeft geheimen die hij niet vertelt. Wat hij dus zijn moeder en 'vader' verwijt, doet hij zelf ook.
Ook Juul verzwijgt dingen tegenover Thomas; zij wil als een normaal meisje worden aanzien en wil geen medelijden opwekken omwille van haar ziekte.
Op den duur vormt dit een obstakel dat beide jongeren angstvallig uit de weg gaan en zich zodoende nog meer in nesten werken tegenover elkaar.
Beide personages zijn realistisch en levensecht beschreven en zullen bij de lezers heel herkenbaar overkomen. Ook het gebruik van chat-sites is bij de beoogde doelgroep goed ingeburgerd en zal zeker herkend worden. Tussen de regels door leest de lezer eveneens dat chatten gevaar kan inhouden als je echt contact zoekt met een chat-gezel. Dit gebeurt heel subtiel en wordt vlot in het verhaal verwerkt.
De schoolsituaties zijn uit het leven gegrepen en ook daarin ontdekt Thomas dat niets is wat het lijkt; iets wat hem behoorlijk verwart en op het verkeerde been zet.
De gevoelens, problemen en 'geheimen' waar de jongeren mee worstelen, zijn eveneens heel herkenbaar beschreven en zullen goed aangevoeld worden door de lezer.
Een verhaal dat heel vlot leest en zeker boven de middelmaat uitsteekt.

 

Pol Van Damme
februari 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 februari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009