· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Soldaat Wojtek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bibi Dumon Tak

 Aantal blz.

 141

 Illustrator:

 Philip Hofman

 ISBN:

 9789045107288

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 WO ll, dieren, vriendschap

 Prijs: €

 12,95

 

 

Tijdens WO II vinden Poolse soldaten, op weg naar het Midden Oosten een jonge beer. Ze bekommeren zich over het kleine dier en noemen hem Wojtek. Al haalt Wojtek heel wat streken uit en kan hij in een leger eigenlijk niks doen, toch wordt Wojtek hun mascotte. Hij rookt sigaretten, drinkt bier en plundert de keuken, maar hij is een grote steun voor de moraal van de soldaten. Langzaam groeit hij uit tot een echte held.

Een verhaal dat je waarschijnlijk niet in de geschiedenisboeken zal terugvinden. Hoewel, soldaat Wojtek heeft zelfs een eigen website! Deze uitzonderlijke beer heeft wel degelijk echt bestaan en zijn capriolen zijn dan wel door de auteur in een verhaal gegoten, ze zijn waar gebeurd.
Het is een ontroerend en soms erg grappig verhaal geworden, waarin de beer de show steelt. Al moet het ook gezegd dat zijn beschermers meer dan eens in de bres zijn moeten springen om hem uit benarde situaties te bevrijden.
Het verhaal leest vlot en wordt niet zeemzoeterig. De gevoelens van de soldaten, zeker als ze echt in de oorlog belanden, worden realistisch verwoord. Ook hun angst en onmacht. Maar telkens weet de beer (en ook nog andere mascottedieren) hen weer op te beuren om te blijven geloven in een goede afloop.
Geen groot literair werk maar een goed verhaal dat eens een minder gekend gegeven onder de aandacht brengt.

 

Pol Van Damme
januari 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 februari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009