· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De diepvriesexpedities van Olli en
 Eleonora

 Reeks:

 

 Auteur:

 Do Van Ranst, Dixie Dansercoer

 Aantal blz.

 110

 Illustrator:

 Harmen van Straaten

 ISBN:

 9789059082779

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 Noordpool, Antarctica, poolexpedities

 Prijs: €

 15,95

 

 

Olli is een ondernemend kereltje dat ongewild in het vliegtuig terechtkomt dat een expeditie naar de Noordpool vervoert. Nadat hij ontdekt is, neemt de expeditie de nieuwsgierige Olli op sleeptouw. Hij leert allerlei dingen over deze bijzondere plek. Eleonora leefde 100 jaar geleden en reist mee met het schip van haar vader die een expeditie naar het zuidpoolgebied sponsort. Zij volgen de route van de Gerlache; langs Zuid-Amerika, Vuurland en zo naar Antarctica. Tijdens een storm slaat Eleonora over boord en komt in het ijskoude water terecht.

Dit omkeerboek bevat twee verhaaltjes; één over Olli en één over Eleonora. De verhaaltjes op zich hebben echter weinig om het lijf en zijn zelfs weinig geloofwaardig. Zeker dat van Olli die zomaar ongezien in een klein vliegtuig naar het noordpoolgebied kan kruipen en dan daarna doodleuk door de expeditie op sleeptouw wordt genomen als was het een klein groepsuitstapje. Het verhaal van Eleonora heeft dan weer te lijden onder het feit dat zij als veertienjarig meisje tussen de mannelijke bemanning op het schip verblijft. Beide kinderen schrijven ‘denkbeeldige’ brieven naar het thuisfront.
Maar eigenlijk zijn de verhaaltjes alleen bedoeld om de lezer een aantal weetjes over en foto’s van de poolgebieden over te maken. Op zowat elke bladzijde staan informatieve kaders die uitleg geven over de wereld van de polen, over dieren en eventueel planten en vooral over het gevaar dat beide streken lopen met de opwarming van de aarde. Jammer genoeg zijn beide onderdelen – verhaal en informatie – niet op gelijk niveau geschreven. De informatieve stukjes zijn soms in een te technische of moeilijke taal geschreven. Foto’s krijgen soms geen onderschrift of soms een tekst die niet bij de foto past.
Op het middenblad staat informatie over welke ‘wapenfeiten’ Belgen of België op deze plaatsen hebben verricht.
De aandacht voor de poolgebieden is momenteel erg groot en dit boekje speelt daar op in, meer niet. Erg overtuigend is het jammer genoeg niet.

 

Pol Van Damme
januari 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 februari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009