· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De Geestenjager: de vloek

 Reeks:

 De Geestenjager

 Auteur:

 Joseph Delaney

 Aantal blz.

 351

 Illustrator:

 David Wyatt

 ISBN:

 9789026124211

 Uitgever:

 Uitgeverij De Fontein

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Bies van Ede

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 The Spook’s Curse

 AVI:

 9

 Thema’s:

 geesten, tovenaars, demon, bezwering

 Prijs: €

 14,95

 

 

Thomas, de leerling van de Geestenjager, staat voor een moeilijke opdracht. Hij moet alleen een boeman zien te binden. Dat lukt hem wel, maar het slachtoffer overleeft de aanval niet lang. Samen met de Geestenjager trekt Thomas naar Monniksfoort voor de begrafenis, waar een grote kathedraal staat. Maar Monniksfoort is een onheilsplek en de Geestenjager verkeert er in gevaar. Thomas moet al zijn vindingrijkheid aan de dag leggen om niet ten prooi te vallen aan de vreselijke macht die zich in de catacomben van de kathedraal schuilhoudt. Maar zal hij ook de Geestenjager kunnen redden die zich in een nog groter gevaar bevindt?

Dit is het tweede verhaal over de Geestenjager en zijn leerling Thomas. Het verhaal begint eerder traag en de lezer weet niet goed waarom het gegeven van de boeman zo uitgebreid wordt verhaald. Toch blijkt het verder in het verhaal zeker van belang en eens het verhaal goed op gang komt, kan de lezer het verhaal niet wegleggen vooraleer hij/zij te weten komt hoe het afloopt. De spanning wordt telkens opgedreven en het verhaal kent verrassende wendingen die de lezer geboeid houden.
De acties van de Geestenjager en Thomas verlopen niet altijd in positieve zin. Integendeel, ze kennen soms meer tegenslagen dan successen maar toch weten ze samen het hoofd te bieden aan allerhande duistere zaken. Maar deze keer lijkt het fataal af te lopen.
Doordat het verhaal in de ik-vorm wordt verteld vanuit het standpunt van Thomas, weet de lezer ook niet meer dan wat Thomas denkt en doet en voelt. Hij is dus evenzeer onzeker over de gebeurtenissen en weet ook niet wat de motieven van de Geestenjager altijd zijn, waardoor de lezer, net als Thomas, soms in het duister tast.
De lezer herkent de personages nog vanuit het eerste deel. Nu instappende lezers kunnen wel problemen ondervinden met de houding van de Geestenjager en de duistere figuren die ze bestrijden.
De beschrijvingen van de gebeurtenissen in Monniksfoort en in de catacomben worden heel beeldend verwoord en de lezer kan zich de duistere plaatsen en gebeurtenissen moeiteloos voorstellen.
Dit erg boeiende tweede deel doet de lezer uitkijken naar het volgende avontuur van Thomas.

 

Pol Van Damme
januari 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 februari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009