· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Sven en zijn rat en de dief in de nacht

 Reeks:

 Sven en zijn rat

 Auteur:

 Marit Nicolaysen

 Aantal blz.

 160

 Illustrator:

 Annette Fienieg

 ISBN:

 9789047701101

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Noors: Femke Blekkingh-Muller

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 Svein og rotta feirer jul på landet

 AVI:

 8

 Thema’s:

 Kerstmis, sneeuw, dief

 Prijs: €

 9,50

 

 

Sven en zijn rat Meneer Jansen gaan met de hele familie Kerstmis vieren bij tante Gro. Die heeft een hekel aan ratten, maar toch wil Sven zijn huisdier niet missen. Bij tante Gro is gelukkig een grote stal vol dieren. Sven wil daar gaan slapen, samen met Meneer Jansen. ’s Nachts duikt er echter een onverwachte bezoeker op: de kerstman. Svens vriend Dan beweert dat kerstmannen buitenaardse wezens zijn en dat wil Sven dan wel even controleren. Hij hoopt ook dat deze kerstman zijn vervelende broertje wil meenemen. Maar de kerstman is helemaal niet vriendelijk, hij bedreigt zelfs Meneer Jansen. Sven twijfelt: moet hij hulp halen?

Svens hoofd is op hol gebracht door zijn vriend Dan. Voortdurend probeert hij de theorie dat kerstmannen buitenaardse wezens zijn te checken, maar niemand gaat mee in zijn verhaal. Na zijn kennismaking met de kerstman in de stal weet Sven het helemaal niet meer. Gelukkig weet zijn tante raad.
Dit grappige avontuur van Sven en zijn  huisdier geeft mooi de sfeer mee van een familiefeest: een pubernichtje dat zich optut en verveelt, een puberneef die stoer wil doen en zich verveelt, een tante die van schlagers houdt en ze de hele dag zingt, samen ‘gezellig’ een kerstboom halen in het bos, kleine onenigheden en frustraties. Maar dan, door de komst van de (valse) kerstman, wordt de sfeer echt gezellig. Plots wordt er genoten van alles, de nachtelijke avonturen van Sven zorgen voor een unieke samenhorigheid. En die past natuurlijk fantastisch bij Kerstmis.
Een grappig en sfeervol ‘kerst’verhaal.

 

Mik Ghys
december 2008 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 januari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009