· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De aankomst

 Reeks:

 

 Auteur:

 Shaun Tan

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 Shaun Tan

 ISBN:

 9789045107226

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Arrival

 AVI:

 

 Thema’s:

 emigratie, vreemdeling, doorzetting, moed

 Prijs: €

 22,50

 

 

Shaun Tan liet zich voor dit unieke (!) woordloze prentenboek inspireren door de emigratie van zijn vader vanuit Maleisië naar Australië.
Het is een universeel boek waar je keer op keer met ontzag in ronddwaalt en waarin je telkens weer nieuwe elementen ontdekt. Het laat je niet los en het biedt je tegelijkertijd inzichten in hoe ontheemden hun nieuwe wereld ervaren en hoe zij zich erin handhaven temidden de bureaucratie, het wachten en het hopen.

 

In 6 hoofdstukken 'lees' je het verhaal van een man die zijn gezin achterlaat, zijn land ontvlucht en arriveert in een volkomen onbekende wereld. Hoewel de vlucht en de aankomst massaal is, moet hij het later in zijn eentje rooien, wat gebeurt met vallen en opstaan. Tal van hartelijke ontmoetingen helpen hem hierin vooruit, en uiteindelijk worden zijn moed en doorzettingsvermogen beloond.

Dit verhaal, in stripvorm weergegeven, laat zich lezen zonder één woord.
Grote prenten zuigen je mee in surrealistische taferelen. Terwijl kleinere prenten met vaak de focus op belangrijke details, het verhaal het nodige ritme geven.
Vakmanschap is hier het minst wat je kan zeggen!
De minutieuze potloodtekeningen, digitaal ingekleurd in nostalgische en warme sepiatinten, zijn pareltjes en laten je niet onbetuigd.
Het vaak toepassen van de 'inzoemtechniek' voert je mee naar verrassende pointes en geeft het verhaal een vloeiend vertelritme.
De nietigheid van mensen in impressionante landschappen vol dreiging doen je aan de lijve ondervinden hoe het hoofdpersonage zich moet voelen tijdens zijn zoektocht. Zijn beklemmende ervaringen worden weergegeven in surrealistische beelden met dreigende schaduwen en volkomen onbekende en daardoor angstaanjagende objecten.
Maar het boek zit ook vol troost, wat het net zo mooi maakt. De surrealistische wezentjes die als een soort 'bewaarengelen' functioneren en de vele warme ontmoetingen maken het geheel vaak ontroerend en draaglijk.
Het is ook verrassend hoe de maker binnen het kernverhaal tal van verhalen van vluchtelingen verwerkt. Deze komen vaak aan als mokerslagen bij de lezer/kijker en zetten je aan tot begrip en openheid.

 

Eric Vanthillo
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 januari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009