· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Bernie King en de magische cirkels

 Reeks:

 

 Auteur:

 Daan Remmerts de Vries

 Aantal blz.

 197

 Illustrator:

 Ien Van Laanen

 ISBN:

 9789045106496

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasie, magie, vrienden, heks, humor

 Prijs: €

 14,95

 

 

Bernie King is gekend om het kattenkwaad dat hij in de buurt uithaalt, tot ergernis van zijn ouders die absoluut niet willen opvallen. Op een dag vindt Bernie een vreemde slak in de tuin. En er gebeuren nog meer vreemde zaken. Volgens Bernie zijn ze het werk van hun nieuwe buurvrouw Zwellengrebel. Met zijn buurmeisje en vriendin Tessa wil hij uitzoeken wat er aan de hand is. Maar dat heeft voor hem bijzonder eigenaardige gevolgen.

Dit verhaal vormt een bizar geheel van onwaarschijnlijke personages en gebeurtenissen. Alle personages en gebeurtenissen worden op een vreemde humoristisch bedoelde manier uitvergroot tot op het karikaturale af. De auteur beschrijft een erg fantasierijke omgeving en gebeurtenissen in een heel realistisch kader, wat een vreemde combinatie oplevert die misschien niet door iedere lezer zal worden gewaardeerd. Van de lezer wordt in elk geval heel wat inlevingsvermogen gevraagd om zich het verhaal levendig te kunnen voorstellen.
Maar misschien wil de auteur wel iets meer overbrengen dan een karikaturaal verhaal en houdt dit verhaal heel wat kritiek in op onze huidige maatschappij. Zo kan het werk van Bernies vader gezien worden als het verkopen van ‘lucht’; zijn hun eetgewoonten kritiek op de huidige voedingsgewoonten en wordt wat Bernie overkomt, voorgesteld als gedrag buiten de gewone normen dat gretig door de hedendaagse mens als een sensatie wil worden ‘geconsumeerd’ en waar dan  ook een hele commercie rond ontstaat.
Alleen blijft de bedoeling van mevrouw Zwellengrebel nogal onduidelijk en zijn de pogingen van de kinderen om zich van haar te ontdoen niet erg ‘voorbeeldig’ te noemen.
Is het verhaal alleen maar humoristisch bedoeld, dan zal het mogelijk enkel een kleine doelgroep kunnen bekoren. Wil het verhaal ook een boodschap overbrengen, dan rijst de vraag of de jonge lezers doorheen het verhaal prikken om deze boodschap op te pikken.
Een verhaal met mogelijk een dubbel gevoel bij de lezer.

 

Pol Van Damme
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 januari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009