· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het spel der oneindige raadselen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rafael Ábalos

 Aantal blz.

 526

 Illustrator:

 (omslag) Wil Immink

 ISBN:

 9789026123900

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Spaans: Johan Rijskamp

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Kot

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 geheim genootschap, computerspel, thriller

 Prijs: €

 18,95

 

 

Een vooraanstaand wetenschapper wordt vermoord en de FBI staat voor een raadsel. Twee erg intelligente jongeren uit New York met een grote interesse voor de computer krijgen een erg vreemd raadsel in hun mailbox waardoor ze een bijzonder virtueel spel kunnen spelen. Een geheim genootschap heeft verregaande plannen met de huidige maatschappij en de ‘ontwijding’ van de mysteries van het leven.
Gaandeweg blijken deze drie ogenschijnlijk verschillende verhalen op een bijzondere manier met elkaar verbonden en blijken de jongeren in de reële wereld evenveel of meer gevaar te lopen dan in de virtuele computerwereld.

De drie verhaallijnen uit dit verhaal komen telkens om beurt aan bod en evolueren simultaan in de tijd. In eerste instantie hebben ze ogenschijnlijk ook niets met elkaar te maken. Maar gaandeweg ontdekt de lezer dat er in de drie verhalen linken zitten waarmee ze helemaal met elkaar verbonden blijken, al weten de protagonisten uit elk verhaal dat minder snel dan de lezer. De lezer weet meer dan de personages uit de verhalen. Langzamerhand groeien de verhaallijnen naar elkaar toe om in een finale bij elkaar te komen.
Een moordonderzoek, een virtueel computerspel en een geheim genootschap vormen de elementen uit de drie verhalen. Het moordonderzoek, een politiethriller met als spanningselement ‘wie heeft het gedaan, hoe en wanneer vindt de politie de moordenaar?’ zorgt voor de meeste spanning, terwijl het virtueel computerspel eerder een avontuur lijkt, waarbij de lezer uitgebreid informatie krijgt over de stad New York. Deze minutieuze vertellingen vertragen jammer genoeg het geheel. Het blijft ook vreemd overkomen dat de makers van het spel de beide spelers nodig hebben om hun doel te bereiken – namelijk de vindplaats ontdekken van de Steen der Wijzen -, maar hen anderzijds het virtuele leven bijzonder zuur maakt met allerlei boosaardige elementen die het op hun virtueel leven hebben voorzien.
Het geheim genootschap dat dweept met de middeleeuwse maatschappij is het zwakste broertje van de drie. Zij willen terugkeren naar de middeleeuwse maatschappij en diens kijk op de wereld, maar leven wel in de luxe van de 21ste eeuw. Hun doelstellingen en de persoonlijke wraakactie van het hoofd van het genootschap blijven vrij duister, zijn niet overtuigend en geven de lezer achteraf geen bevredigend gevoel. Daarenboven eindigt het verhaal met een redelijk voorspelbare plotse wending die de lezer in het ongewisse laat over het verdere verloop.
Er wordt een grote dosis doorzettingsvermogen gevraagd van de lezer om het eerste deel te doorworstelen. De verhaallijnen evolueren heel traag en de minutieuze beschrijvingen halen de vaart helemaal uit het verhaal. Daarna komt er wel meer vaart in het verhaal, maar de spanning wordt niet echt opgedreven. Die is pas aanwezig in de finale van het verhaal, met een niet echt geloofwaardige en voorspelbare ontknoping.
De auteur heeft het hele complexe verhaal minutieus in elkaar gezet maar kan zijn prestatie met  het schitterende ‘Grimpow’ niet evenaren. Die middeleeuwse zoektocht naar de Steen der Wijzen houdt de lezer volledig in de ban. De zoektocht naar deze Steen in de 21ste eeuw in ‘Het spel der oneindige raadselen’ komt daarentegen maar magertjes over.
Voor liefhebbers van de combinatie van een politiethriller, een computerspel en een duister geheim genootschap.

 

Pol Van Damme
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008