· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Sunjata (met dubbelcd)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Pieter Embrechts

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Sabien Clement

 ISBN:

 9789020972597

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Afrika, epos, musical, koning, (on)recht, strijd

 Prijs: €

 15,95

 

 

In 2006 bewerkte Pieter Embrechts het heldenepos Sunjata tot een sprankelende musical in het crossmediale W@=D@-Project in HetPaleis te Antwerpen. Deze voorstelling werd een jaar later (terecht) bekroond als beste musical met de Vlaamse Musicalprijs 2007.
En nu is er dit al even sprankelend luisterspel op 2 cd's in een boekje met  sfeervolle illustraties van Sabien Clement.

Sunjata is de legendarische stichter van het koninkrijk Mali, de grootste koning van een eeuwenoude dynastie die vele volkeren verenigde in het Afrikaanse continent.
Zijn persoonlijke strijd als vluchteling door West-Afrika tegen haat en vernederingen werd door vele Jali's mondeling overgeleverd als  een heldenepos over recht en onrecht, over broedersstrijd, over trouw, liefde en vriendschap.

Dit luisterspel is een boeiende mix geworden van vertelling, muziek en zang.
De tekst zit vol woordgrapjes en absurde elementen die het heldhaftige verhaal licht houden. De expressieve stemmen van vele acteurs in tal van gepaste dialecten versterken dit nog.
Het ritme van de tekst en de opzwepende muziek van Wawadadakwa stuwen het verhaal voort en versterken de Afrikaanse sfeer.
De makers hebben zodoende perfect de balans kunnen handhaven tussen de spanning en de ideologie van het epos (volkeren en rassen verenigen in een wereld zonder haat of strijd) en de humor en de lichtheid van een heldere   vertelling.
De zintuiglijke prenten/schilderijen van Clement geven het verhaal de gepaste sfeer mee.
Het zijn stuk voor stuk fascinerende plaatjes die je verbeelding prikkelen. Net als het verhaal weet zij in haar collagestijl mooi de Afrikaanse sferen te vermengen met verrassende details en absurde lichtvoetigheden.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
december 2008

www.wawadadakwa.com
www.hetpaleis.be


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008