· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De groeten van de goede Sint

 Reeks:

 

 Auteur:

 Imme Dros

 Aantal blz.

 34

 Illustrator:

 Harrie Geelen

 ISBN:

 9789045106434

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Sinterklaas, Kerstman, dichten, ontvoering

 Prijs: €

 12,95

 

 

Tussen de vele bestaande verhalen over Sinterklaas is dit een warm en spannend verhaal dat opvalt door zijn originaliteit. Temeer daar het verteld wordt vanuit het standpunt van een oude man wiens beroep 'sinterklaasdichter' is. Elk jaar schrijft hij de gedichtjes voor de Sint.
Maar alles loopt mis als hij ontvoerd wordt door de Kerstman. Deze heeft alleen maar commerciële plannen en wil de macht van Sinterklaas overnemen.
De sinterklaasdichter kan, nu hij opgesloten zit in het paleis van de Kerstman, niet meer dichten en rijmen. Zelfs met de kerstmangedichtenmachine vol schrijvende robots wil het niet lukken.
Maar eind goed al goed, de Kerstman ontdekt zijn eigen krachten en heeft de dichter niet meer nodig. Wat voor hem ook heel wat goedkoper is ...

Het ritmische verhaal op rijm laat zich lekker (voor)lezen. Verrassend hoe ook in het verhaal, eens de dichter niet meer kan rijmen, het rijmen stopt. Zo lopen de realiteit van de lezer/luisteraar en de fictie van het verhaal mooi samen.
De kleurrijke prenten vatten de sfeer van gezelligheid en winterse warmte in aantrekkelijke  'schilderijtjes' vol details die je verbeelding prikkelen. De manier waarop het oude mannetje wordt afgebeeld is aandoenlijk. Terwijl de verschillende karakters van de Sint en de Kerstman ook herkenbaar en treffend zijn getekend.
Misschien is dit verhaal niet zo herkenbaar voor de Vlaamse lezers/kijkers/luisteraars vermits zij de traditie van het sinterklaasdichten niet kennen, maar dat kan geen probleem zijn omdat het verhaal helder en herkenbaar blijft.

 

Eric Vanthillo
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008