· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Sneeuw!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Komako Sakai

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Komako Sakai

 ISBN:

 9789058385185

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Japans: Siska Goeminne

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 Yuki ga Yandara

 AVI:

 

 Thema’s:

 konijn, winter, sneeuw, wachten

 Prijs: €

 13,95

 

 

Het vorige prentenboek van Komako Sakai, 'Mama, jij bent de liefste', werd in 2006 bekroond met de Zilveren Griffel en de Boekenwelp.
Met dit boek creëert zij weer een vertederend verhaal en weet zij kunstzinnigheid en herkenbaarheid perfect te combineren.

Als Konijn wakker wordt mag het lekker blijven liggen, want het sneeuwt. De bus rijdt niet en de school is dicht.
Konijn wil echter meteen naar buiten om in de sneeuw te gaan spelen, maar dat vindt mama veel te koud. Gans de dag blijft het sneeuwen en spelen mama en Konijn binnen spelletjes. Ondertussen blijkt ook papa niet naar huis te kunnen komen wegens de grote sneeuwval. Hij zit ergens ver weg vast omdat er geen vliegtuigen opstijgen.
Als het 's avonds stopt met sneeuwen, gaan zij samen de witte nacht in. En als het wat later veel te koud wordt, is het bedtijd. En morgen? “Morgen komt papa thuis, want het sneeuwt niet meer”, zegt Konijn.

De tekst is eenvoudig en uitgepuurd tot de essentie. Korte zinnetjes stuwen het verhaal voort.
Meer hoeft dit echt niet te zijn, want de sfeervolle prenten vertellen genoeg.
Het zijn stuk voor stuk kleine schilderijtjes die je met een kinderlijke verwondering meevoeren in de magie van de eerste sneeuw.
De grijzig-bruine tinten stralen een soort rust uit die het wachten versterkt. Het wachten op het naar buiten kunnen (en de verveling daarbij) en het wachten op papa. Opvallend in deze sombere kleuren is het frisse zacht-geel van de kleren van Konijn. Dit benadrukt op passende wijze de kinderlijke frisheid en speelsheid.
In de kleuren en de compositie van de prenten voel je als het ware de koude en de desolaatheid van het ondergesneeuwde landschap.
Door de sprekende houdingen van de figuren is een minimum aan gelaatsexpressie voldoende om duidelijk de emoties weer te geven.
Mooi!

Bekroond met een Zilveren Griffel 2009.

 

Eric Vanthillo
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008