· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Shakespeare’s Romeo &
 Julia

 Reeks:

 

 Auteur:

 Michael Rosen

 Aantal blz.

 82

 Illustrator:

 Jane Ray

 ISBN:

 90-6238-780-2

 Uitgever:

 Christofoor

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Andrea Princen - Hagen

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Shakespeare’s Romeo &  Juliet

 AVI:

 

 Thema’s:

 liefdesgeschiedenis

 Prijs: €

 19,90

 

 

Uit twee rivaliserende Italiaanse families leren een jongen (Romeo) en een meisje
(Julia) elkaar kennen en worden verliefd op elkaar. Zij huwen in het geheim want de vader van het meisje heeft plannen om haar uit te huwelijken. Bij een twist komt de broer van het meisje én de vriend van Romeo om het leven. Romeo wordt verbannen naar een andere stad en Julia wil niet trouwen met de man die haar vader op het oog heeft. Met hulp van een monnik neemt ze een drankje in waarbij het lijkt alsof ze dood is. Als Romeo terug wordt geroepen, denkt hij dat zijn beminde dood is en berooft zichzelf van het leven. Na een tijdje wordt Julia wakker, merkt dat haar liefste dood is en ook zij beneemt zich van het leven. De twee geliefden hebben zich verenigd in de dood.

Een door William Shakespeare geschreven toneelstuk uit de jaren negentig van de zestiende eeuw tijdens de regering van koningin Elisabeth I. Een heel oud en tegelijkertijd ook heel bekend verhaal dat in allerlei vormen reeds is verteld, beschreven en verfilmd.
Dit mooi geïllustreerde boek vertelt in proza, afgewisseld met stukjes vertaling uit het oorspronkelijke verhaal, deze droevige liefdesgeschiedenis.
Vooraf schetst de auteur de situatie in Londen tijdens de 16de eeuw om daarna met uitleg in de marge (vooral de moeilijke woorden of  de woorden die wij in ons taalgebruik niet meer gewoon zijn zoals b.v. : fabulant, slemperij, flambouw,..) het toneelstuk te hervertellen.  Er staat ook telkens bij welke scène uit welk bedrijf van het toneelstuk opgevoerd wordt.
Op het einde geeft de schrijver nog een laatste slotbeschouwing.
De gekleurde tekeningen ondersteunen het verhaal dat ingebed ligt in een versierde rand.  Het is de huisstijl van Christofoor en een zeer verzorgde uitgave.
Als kennismaking met deze klassieker is dit wel een aanrader.

 

Joris Gulikers
december 2008 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008