· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Sarah – verder zonder jou

 Reeks:

 

 Auteur:

 Brigitte Minne

 Aantal blz.

 111

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789058385147

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 rouwen, verwerking, verliefdheid, ziekte, dood

 Prijs: €

 14,95

 

 

Karel kan zijn overleden vriendinnetje Sarah niet vergeten en daardoor laat hij ook niet toe dat er iemand anders, Lily, op hem verliefd wordt. Zijn moeder weet ook geen raad met het opgekropte verdriet van haar zoon. Tot hij zelf op het idee komt om zijn herinneringen aan Sarah op te schrijven en zo zijn verdriet te verwerken. Een moeizame tocht, met vallen en opstaan.

Het is voor de lezer bijzonder frustrerend niet te weten hoe oud Karel is. De lezer kan alleen uitmaken dat de huidige Karel een tiener van 17, 18 jaar is. Maar de Karel die dolverliefd is op Sarah, is veel jonger. In zijn herinneringen over Sarah schrijft hij gebeurtenissen op vanaf zijn prille kleutertijd tot ergens aan zijn puberteit, maar zelfs dat is niet zeker. De beschreven gebeurtenissen en hun reactie daarop laat vermoeden dat ze nog lagere schoolkinderen zijn, terwijl hun relatie als een uitermate sterke liefdesrelatie wordt verwoord. Dit komt erg verwarrend over bij de lezer.
De gebeurtenissen die Karel opschrijft staan cursief (hij schrijft ze in een schrift), maar opeens blijken ze ook te dienen voor een droom die hij heeft (die hij daarna dan wel noteert) en anderzijds staan sommige herinneringen dan weer in gewone letter. Het hele verhaal komt daardoor erg verward over.
Het verhaal staat in de ik-vorm. Dus de lezer weet niet meer dan wat Karel zelf denkt of zegt of schrijft.
Het verhaal wordt verluchtigd met een aantal foto’s van Sarah (dat vermoedt de lezer toch) die haar dan weer ouder doet uitschijnen dan ze in het verhaal wordt geschetst. Het is niet duidelijk waarom de auteur dit allemaal zo uitwerkt. Het verhaal had perfect kunnen verlopen als Karel en Sarah als verliefde jongeren waren geschetst en de dood van Sarah dichter in het verleden was gesitueerd. Dat zou het hele verhaal veel geloofwaardiger en realistischer maken dan nu het geval is.
Dat is bijzonder jammer want het gegeven is heel logisch opgebouwd en leest erg vlot. Het gegeven is ook heel herkenbaar: opgekropt en onverwerkt verdriet; boosheid over Sarah’s ziekte; herinneringen aan mooie, lieve momenten; herinneringen bij bepaalde plaatsen, gebeurtenissen…
Een teder verhaal in een misgeplaatste setting.

 

Pol Van Damme
november 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008