Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Sam Blink en het verboden bos

 Reeks:

 Clavis Fantasie

 Auteur:

 Matt Haig

 Aantal blz.

 279

 Illustrator:

 Rob Hopstaken

 ISBN:

 9789050165143

 Uitgever:

 Clavis - Facet

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Karin Breuker

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Shadow Forest

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Magie, weeskinderen, fantasiewezens,

 Noorwegen

 Prijs: €

 19,95

 

 

Als de ouders van Sam Blink en zijn zus Martha verongelukken, worden de kinderen opgenomen door hun tante Eda in Noorwegen. Haar huis staat vlak bij een donker bos, het Schaduwbos, waar iedereen in de omgeving bang voor is. Tante Eda bezweert de kinderen het bos niet te betreden. Maar op een dag loopt Martha als gehypnotiseerd het bos in. Haar radeloze broer loopt haar achterna. Het is het begin van een vreemde en gevaarlijke tocht.
Het begin van dit verhaal is een bijzonder grote schok voor de kinderen, maar lijkt alleen bedoeld om de kinderen naar Noorwegen te kunnen doen verhuizen. Daar heersen andere gewoontes die de Britse kinderen vreemd overkomen. De bewoners bekijken de kinderen op een erg achterdochtige manier. En tante Eda is niet gewend kinderen in huis te hebben en verklaart haar houding ook niet. Zo blijven de kinderen nogal op elkaar aangewezen. Op het moment dat Martha in het bos verdwijnt, verandert het realistische verhaal naar een fantasiewereld met allerhande vreemde wezens die het bos bevolken en die het niet op indringers hebben voorzien.
De werkelijke reden blijkt achteraf in een onbevredigde kinderwens te liggen. Jeugdige lezers zullen dit misschien niet als een minpunt ervaren, maar al bij al worden er nogal wat wendingen en gebeurtenissen uitgewerkt die de plot van het verhaal moeten verantwoorden maar die bij de lezer toch niet helemaal geloofwaardig overkomen.
Beide kinderen worden eigenlijk vrij oppervlakkig beschreven zodat ze net als de boswezens personages uit het verhaal blijven en geen herkenbare figuren worden van vlees en bloed.
Hoewel de kinderen erg spannende dingen beleven, wordt het voor de lezer nooit echt spannend en weet de lezer eigenlijk als snel dat alles wel terug goed zal komen, voor zover dat kan. Ook het einde is al snel voorspelbaar.
Een ander storend element is dat de auteur de lezer verscheidene keren rechtstreeks aanspreekt, wat totaal overbodig is voor het verhaal.
Een verhaal met weinig diepgang, goed voor enkele uren leesplezier, maar ook niet meer dan dat.

 

Pol Van Damme
oktober 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 oktober, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008