Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ruby Rood

 Reeks:

 

 Auteur:

 Linzi Glass

 Aantal blz.

 255

 Illustrator:

 (omslag) Alice Stevenson

 ISBN:

 9789048800551

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Jenny de Jonge

 Leeftijd:

 + 16

 Originele titel:

 Ruby Red

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 apartheid, racisme, vriendschap, liefde

 Prijs: €

 15,95

 

 

Zuid-Afrika, 1976: het jaar van de Soweto-rellen. Een belangrijk moment in de geschiedenis, dat door velen beschouwd wordt als het begin van het einde van de apartheid.
Rond deze gebeurtenis heeft Glass een hartverscheurende roman geschreven waarin ze een aangrijpend beeld schetst van de waanzin van de apartheid, gezien door de ogen van Ruby, een 17-jarig blank meisje.
Zij groeit op in een warm en liefdevol nest, wat het contrast met de harde buitenwereld des te schrijnender maakt. Haar ouders strijden tegen het heersende onrecht: haar moeder als kunstgalerist door het tentoonstellen en promoten van werk van zwarten en haar vader als advocaat en als sympathisant van het ANC.
Ruby groeit op als elk ander kind, nietsvermoedend van de buitenwereld en met een eigen kijk op haar omgeving. Maar gaandeweg dringen pijnlijke en schokkende gebeurtenissen zich aan haar op en voelt ze zich meer en meer geïsoleerd en gehaat. Het rijkeluiszoontje Desmond speelt hierin een grote rol. Even lijkt het tij te keren als Ruby verliefd wordt op de knappe en blank-Afrikaanse Johann. Maar deze relatie brengt de sneeuwbal van onmacht, gevaar en dreiging definitief aan het rollen.

Het verhaal is vakkundig opgebouwd. Glass weet een spanning op te bouwen waarin de dreiging van de apartheid stilletjes aan binnensijpelt in het persoonlijke leven van de hoofdpersonages. Spanning, ongeloof, onrecht, plezier, liefde, hartsleed, … alles komt aan bod in dit subtiele en herkenbare verhaal.
De personages zijn genuanceerd weergegeven en hun relaties laten je gemakkelijk meeleven. Zo verpersoonlijkt de auteur de geschiedenis op een indringende wijze. Tegelijkertijd herkennen alle adolescenten zich vlot in Ruby en hoe zij opgroeit temidden van moeilijke keuzes.
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt (jaren ’70) wordt ook treffend geschetst door kleine en herkenbare details.

Een diepmenselijk verhaal dat je naar de keel grijpt in een historische context. Een treffer!

 

Eric Vanthillo                                                                                                            
october 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 oktober, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008