Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Tunnelkoorts

 Reeks:

 

 Auteur:

 André Boesberg

 Aantal blz.

 199

 Illustrator:

 (omslag) Getty Images

 ISBN:

 9789020977981

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 WO I, vriendschap

 Prijs: €

 13,95

 

 

Als Willems ouders in 1916 omkomen bij een granaatinslag, blijft hij verweesd achter, niet in staat om het gebeuren geheel te vatten. Zijn norse grootmoeder komt bij hem inwonen op de boerderij. Op een dag krijgt Willem bezoek van een vroegere schoolkameraad en als die hem voorstelt mee te gaan om klusjes voor de Engelsen op te knappen, stemt hij graag toe. Willem heeft echter geen idee wat hem te wachten staat en is helemaal niet voorbereid op de gruwel van de oorlog die zijn leven voorgoed zal veranderen.

In het begin van het verhaal loopt de lezer er al even onwezenlijk bij als Willem; niet begrijpend wat er gebeurt. En net als Willem ontdekt de lezer de gruwel van de oorlog. Hoe zelfs kinderen betrokken raken in een conflict waar zij niets te zoeken hebben, maar waar er gretig van hen gebruik wordt gemaakt.
Willem lijkt in het begin eerder een eenvoudig leven te leiden, waarbij de dood van zijn ouders hem in eerste instantie weinig doet. Hij lijkt nogal ongevoelig, ongeïnteresseerd ook. Zeker naar zijn oma toe. Hij lummelt maar wat rond op de boerderij, zijn dagen in ledigheid doorbrengend.
Op het moment dat hij samen met zijn vriend naar het front trekt, evolueert hij langzaam. Eerst bijzonder bang, onzeker en angstig. Maar gaandeweg wordt hij al even gehard als de soldaten en lijkt hij het gevaar niet meer te zien.
Het verhaal geeft de lezer een beeld van de toestand aan het front in de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een beklemmend beeld; onvriendelijk en soms bijzonder benauwend. In dat opzicht is het vreemd dat zijn vriendinnetje Marieke zomaar alleen door dat lege, verwoeste en ondergelopen land kan trekken. En ook redelijk toevallig dat Willem haar bij zijn terugkeer vindt.
Het is ook onduidelijk waarom Willem zo’n jonge leeftijd wordt toebedeeld, terwijl de lezer een ouder beeld van hem krijgt tijdens het lezen van het verhaal.
Het is geen opwekkend verhaal, dat is een oorlogsverhaal waarschijnlijk nooit. De auteur weet wel een bijzondere sfeer te creëren, waarin de waanzin van de oorlog goed wordt weergegeven.

 

Pol Van Damme
september 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 oktober, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008