Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De Anderen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gemma Malley

 Aantal blz.

 287

 Illustrator:

 (omslag) Peter de Lange

 ISBN:

 9789049922184

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels:  Karin Kuiper & Pimento

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 The Declaration

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, kindertehuis, vlucht, avontuur

 Prijs: €

 16,95

 

 

2140. Sinds de uitvinding van een levensverlengend medicijn zijn kinderen overbodig want niemand sterft nog. Kinderen die toch geboren worden, komen in een tehuis terecht waar hen wordt voorgehouden hoe fout hun ouders zijn geweest en dat zij de fouten van hun ouders moeten goedmaken door ‘dienstig’ of ‘nuttig’ te zijn. Anna is één van zulke kinderen. Op een dag komt er een nieuwe jongen, Peter, in het tehuis. Hij vertelt Anna schokkende dingen die zij niet kan en wil geloven, ook over haar ouders. Hij wil samen met haar vluchten, wat haar nog meer schokt. Maar de twijfel is gezaaid en Anna wordt nieuwsgierig…

Dit toekomstverhaal schetst de lezer geen positieve maatschappij, integendeel. Anna en de andere kinderen van het tehuis zijn zo gehersenspoeld dat zij niet zelfstandig kunnen nadenken of logisch redeneren. Zij kennen de buitenwereld ook niet; enkel van enkele geruchten die zo overdreven en vervormd zijn dat ze de lezer bijna lachwekkend overkomen. Maar voor de kinderen zijn ze bijzonder beangstigend.
De komst van Peter zorgt als een katalysator voor een kettingreactie die niet meer te stoppen is; hoe hard de begeleiders en ordehandhavers ook hun best doen. Als Anna achter de waarheid komt, is die bijzonder schokkend en confronterend voor haar. Zij ontdekt een wereld die totaal tegengesteld is aan het beeld dat men haar heeft ingefluisterd. Het is een wereld die gedoemd is om in het nastreven van zijn eigen doel ten onder te gaan.
Maar eigenlijk verschilt die wereld weinig met de huidige maatschappij. Het tehuis waarin Anna leeft is erg herkenbaar als een strikte kostschool waar men de buitenwereld bewust fout voorstelt. En de maatschappij is als de dood dat iemand anderen op haar fouten wijst, zodat zij zouden inzien hoe hun wereld er eigenlijk aan toe is. Voor egoïsme, het toedekken van eigen voordeel als zijnde goed voor de maatschappij, de onverdraagzaamheid en de algemene controle over het doen en laten van mensen, de angst voor repressie of verlies van eigen verworvenheden hoeft de lezer niet in de toekomst te kijken. Het gebeurt in de hedendaagse maatschappij als een langzaam vretend gif dat de hele mensheid kan ontwrichten. Dit toekomstverhaal houdt de lezer dus eigenlijk een spiegel voor om hem/haar er bewust van te maken zich niet zomaar iets te laten wijsmaken, maar zelf te zien wat er gebeurt en er over na te denken.
Een bijzonder sterk verhaal in de stijl van ‘1984’ van George Orwell, dat de lezer lang zal bijblijven. Een aanrader.

 

Pol Van Damme
september 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 oktober, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008