Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Heksenmeisje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Johanna Kruit

 Aantal blz.

 101

 Illustrator:

 Kees de Boer

 ISBN:

 90-258-5014-6

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 heksen, eiland, goed en kwaad

 Prijs: €

 13,95

 

 

Teinaki het heksenkind wordt door de hoofdheks en Matiki, het Sterrenkind, naar een onbewoond eiland gebracht waar ze een aantal proeven zal moeten volbrengen om later zelf hoofdheks te worden. Teinaki schrijft alles op in haar dagboek. Voelt Teinaki zich in het begin erg alleen dan komt daar vlug verandering in als ze voetsporen ontdekt en het eiland helemaal niet zo onbewoond blijkt als Teinaki dacht. Teinaki krijgt het knap lastig. Zal ze haar opdracht nog wel kunnen uitvoeren?

In een nawoord verklaart de schrijfster waarom ze dit verhaal heeft geschreven. Het is gebaseerd op verhalen die ze zich als kind allemaal fantaseerde, uitkijkend over de duinen. Het is dan ook een erg fantasievol verhaal geworden, met heel wat onverwachte en soms vreemde wendingen. Uiteraard is er ook een afgunstige heks aanwezig die zich meester wil maken over alle heksen en het heksenkind moet haar zien te overwinnen.
Het is echter de vraag of de doelgroep de schrijfster nog wil volgen in haar fantasie. Je weet als lezer ook niet echt waar het verhaal heen wil en wat nu eigenlijk het doel is. Heel wat gebeurtenissen in het verhaal komen nogal vreemd over en worden op vrij onwerkelijke manieren opgelost. Van een aantal weet je niet waarom ze plaatsvinden; kortom, je blijft na lezing wat verweesd achter.
De fantasie van dit verhaal zal niet voor iedereen herkenbaar overkomen. Jonge, dromerige en fantasievolle lezertjes zullen dit verhaal nog wel weten te smaken.

 

Pol Van Damme
oktober 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 september, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008