Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 4

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ted van Lieshout

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 divers

 ISBN:

 9789086890392

 Uitgever:

 Nieuw Amsterdam/Rijksmuseum Amsterdam

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, museum, tellen

 Prijs: €

 12,50

 

 

Na het (meer dan geslaagde) ‘3’, is dit een waardige opvolger. Inhoud, stijl, lay-out en opbouw zijn gelijk, alleen gaat het in dit boek om andere kunstwerken en het getal 4.
Uit zijn eerder werk bleek reeds dat Ted van Lieshout de ideale conservator én curator is van kunstwerken op papier, voor zowel kinderen als volwassenen.
Met dit hoogst originele telboek, dat de tafel van 4 koppelt aan kunstwerken uit het Rijksmuseum van Amsterdam, weet hij zelfs zonder woorden de lezer/kijker te boeien. Het opzet van dit boek gunt je uren tel-, speel- en kijkplezier, gekoppeld aan kunsteducatie van de bovenste (speel)plank.

Hij verzamelde in dit boek 25 kunstwerken uit het Rijksmuseum waarop je voorwerpen kan tellen of waarin je getallen ontdekt.
Zonder taal of instructies is het meteen duidelijk wat je moet doen; hiervoor staat de verzorgde lay-out garant: links staat het getal in vette zwarte druk op een witte achtergrond en rechts het betreffende kunstwerk.
Voor wie het niet meteen duidelijk is vind je op de achterflap de instructies netjes uitgelegd.
Het is een hele uitdaging, want je weet niet wat je moet tellen, enkel hoeveel. Zoals de 24 vogels op de sprei van sits uit de 18de eeuw van een onbekende kunstenaar, of de 68 gele edelstenen op de vleugels van een 19de eeuwse broche in de vorm van een libelle, of de 76 mensen op het ijs op de 16de eeuwse gravure van Frans Huys, enz…
Tegelijkertijd wordt het alsmaar moeilijker omdat de aantallen stijgen tot 4 x 25 = 100.
En soms word je aardig verrast, want dan blijkt dat je niet moet tellen maar vind je het getal letterlijk terug in het werk. Zoals bv het getal 100 op de bankbiljetten van de foto van Frits Lemaire uit 1945.
Vermits het ook wel echt om de kunstwerken gaat, lees je achteraan (zowel in het Nederlands als in het Engels) alle nodige informatie erover: titel, uitvoerder, tijdstip, afmetingen, toegepaste techniek en een bondige, heldere uitleg.
Het tellen is niet altijd even eenvoudig. Maar daaraan is gedacht, want achteraan vind je ook terug wat je moest tellen op elk kunstwerk.

Een voltreffer die het speelse tellen koppelt aan onderbouwde kunsteducatie.

 

Eric Vanthillo
oktober 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 september, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008