Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Een lied voor Lore

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hedwig Van De Velde

 Aantal blz.

 222

 Illustrator:

 (omslag) Wannes Van Giel

 ISBN:

 9789059082557

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 WO I, grensdorp, smokkelen, verliefdheid

 Prijs: €

 15,95

 

 

Het grensdorpje Koewacht wordt tijdens WO I doorsneden door de afsluiting die het Belgische deel moet afsnijden van het Nederlandse deel. Families worden gescheiden, kinderen kunnen niet meer naar school, mensen kunnen niet meer naar de kerk. Ook Bert kan zijn vriendinnetje dat in België woont, niet ontmoeten.
Smokkelaars doen toch pogingen om goederen en informatie over en weer te brengen, maar de Duitse soldaten worden steeds genadelozer. En de oorlog blijft maar duren.

Over WO I gaat de meeste aandacht telkens terug naar de frontlijn in de Westhoek of aan de Franse grensstreek. Dat er ook oorlogsleed was aan de Nederlandse grens is veel minder gekend. Daar wil dit verhaal iets aan veranderen. Het duurt echter een hele tijd vooraleer de lezer zich in het verhaal kan inleven. Door de vrij trage verhaallijn en de vele personages is het niet vanzelfsprekend dat de lezer geboeid blijft. Maar de volhouder wordt beloond. Als het verhaal dan eenmaal vaart krijgt, wordt er een realistisch beeld geschetst over het wel en wee van de gewone mensen in dat specifieke grensdorp. Alle ‘slechten’ blijken niet allemaal zo slecht en wie te vertrouwen leek, blijkt toch ook niet altijd echt betrouwbaar. Het wantrouwen onder de mensen en hun reacties op oorlogsgebeurtenissen worden goed beschreven vanuit een plek waar heel wat mensen samenkomen: het plaatselijk café. Daardoor kan de auteur verschillende mensen woorden in de mond leggen vanuit verschillende standpunten. Die worden dan weer door Lore, de dochter van de cafébaas, op haar manier geïnterpreteerd.
Doordat het verhaal dikwijls vanuit haar standpunt wordt verteld (of vanuit het standpunt van Bert, haar vriendje) krijgt de lezer een breed beeld over de gebeurtenissen en de ideeën die de mensen er toen op na hielden.
Voor de doortastende lezer is dit een interessant verhaal over de Eerste Wereldoorlog, beleefd in een klein grensdorp.

 

Pol Van Damme
september 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 september, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008