Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zeekoorts

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rebecca Noldus

 Aantal blz.

 296

 Illustrator:

 Fiel van der Veen

 ISBN:

 90-269-1716-3

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 historisch verhaal, zeevaart, zoektocht, VOC

 Prijs: €

 13,95

 

 

Geertjes vader is zeeman. Als hij na een lange reis thuiskomt, is het feest. Even niet hard werken op de vismarkt. Maar vader vertrekt weer, deze keer op een VOC-schip. Als er op een dag het bericht komt dat hij is omgekomen, wil Geertje dat niet geloven. Zij monstert stiekem, als jongen verkleed, aan op een VOC-schip naar het Oosten om haar vader te zoeken. Maar het zeeleven is keihard en de zee onbarmhartig. Storm, ziektes en dreigende muiterij, een tirannieke schipper; niets wordt Geertje bespaard. Zal zij haar vader ooit vinden?

Dit is veel meer dan enkel een spannend avonturenverhaal! En spannend is het alleszins. Als lezer sta je er echt mee middenin. De schrijfster weet op een heel beeldende manier het leven aan boord van zulk schip te beschrijven. Je kokhalst mee als Geertje in het matrozenverblijf haar zieke vriend tracht te verzorgen; je gruwelt mee als er een matroos wordt afgeranseld en je beeft mee als het schip tijdens een storm de speelbal van de golven wordt. En mét Geertje ben je heel de tijd bang dat haar bedrog zal ontdekt worden. Gelukkig kan ze heel goed haar mannetje staan; dat kwam al naar voren toen ze aan de wal haar moeder moest helpen. Ze is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Toch is ze zacht van aard en kan ze niet tegen oneerlijkheid of onrecht.
Ze kijkt op naar haar vader en gelooft als kind blindelings alle opgesmukte verhalen over zijn heldhaftige zeereizen. Het is ook dat vertrouwen in haar vader dat haar overeind houdt gedurende die zeereis tussen al die ruwe matrozen die weinig mededogen hebben. Als ze dan de waarheid over haar vader achterhaalt, is ze diep ontgoocheld en heeft het leven voor haar geen zin meer. Maar ze is niet klein te krijgen. Vanuit haar jonge gezonde verstand (en roekeloosheid) kan ze de onrechtvaardigheid niet verkroppen en wordt ze zelfs de held van het schip.
Op Java wordt ze door een geduldige oude dame terug een echt meisje, een mooie jongedame die haar ogen uitkijkt op die vreemde maar toch ook vertrouwde Nederlandse wereld.
Het is die diepe indruk van haar vader die Geertje maakt tot wie ze is. Hoewel hij niet lijfelijk aanwezig is, maar prominent aanwezig in haar hoofd (door de dingen die ze zich van hem herinnert), dat Geertje evolueert tot een krachtdadige jonge dame. Veel van haar handelingen gaan uit van dingen die haar vader haar geleerd of verteld heeft. Net daardoor overstijgt dit boek het louter avontuurlijke.
Tot en met het slot blijft de schrijfster trouw aan haar heel fijne manier van vertellen, zodat de lezer met een goed gevoel het boek kan sluiten.
Laat je niet afschrikken door het aantal bladzijden, je ‘zeilt’ er zo doorheen! ’n Sterke aanrader!

 

Pol Van Damme
juni 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 september, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008