Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Tjibbe Tjabbes’ wereldreis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Harm de Jonge

 Aantal blz.

 131

 Illustrator:

 Fiel van der Veen

 ISBN:

 9789047504122

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 reisverhaal, zoektocht, logboek

 Prijs: €

 14,95

 

 

Professor Tjibbe Tjabbe krijgt in augustus 1774 een brief van een rijk koopmansduo met een bijzondere opdracht. Hij moet een inventaris maken van alle onbekende dieren ter wereld om ze te kunnen redden van de ondergang, want beide koopmannen vrezen een nieuwe zondvloed. De professor ontdekt een aantal zeer bijzondere dieren en zijn metgezel Fiel Venius maakt er tekeningen van. Maar de zoektocht  is niet zonder gevaar.

Het boek is opgevat als een  ‘journael’, een oud dagboek dat zou zijn teruggevonden en nu aan de lezer wordt bekend gemaakt. Het laat uitschijnen dat alles zeer degelijk is onderzocht en samengesteld. Er zijn ook een aantal fotofragmenten opgenomen om het geheel nog geloofwaardiger te maken. Maar jammer genoeg zijn de door Tjibbe Tjabbe ontdekte vreemde dieren zó buitenmaats, zo ongeloofwaardig dat het geheel van het boek als een grap overkomt. Het is dan ook de vraag wat de bedoeling van de auteur en de illustrator is met dit boek. Wilden ze oude ‘sterke-zeemansverhalen’ een nieuw leven inblazen? Hebben ze bewust voor deze overdreven overdrijving gekozen?
Na een veelbelovend begin verzandt het verhaal in een telkens weerkerende opbouw: een stukje uit het bewuste ‘jounael’ van Tjibbe Tjabbe met daarna een stukje op een gekleurde achtergrond over een door hem ontdekt wezen. Na enkele beschrijvingen en tekeningen van die wezens wordt het voor de lezer erg ééntonig; te meer daar de lezer zich al snel bewust is van het onmogelijke bestaan van deze wezens.
Een vreemd verhaal voor mensen met een bijzonder grote en levendige fantasie.

 

Pol Van Damme
augustus 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 september, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008