Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ridder zonder kasteel

 Reeks:

 Beleef het zelf

 Auteur:

 Arend van Dam

 Aantal blz.

 77

 Illustrator:

 Ivan & Ilia

 ISBN:

 9789025852412

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 

 AVI:

 7-8

 Thema’s:

 kinderen, kasteelleven, ruzie, avontuur

 Prijs: €

 11,95

 

 

De oom van Aleida heeft met zijn gezin de helft van het kasteel van Hoensbroek ingepalmd. Plots kan en mag Aleida niet overal meer komen. En van haar vader mag ze ook niet praten met haar neef Otto. Terwijl de volwassenen ruziën over wie de eigenaar is van het kasteel, trachten Aleida en Otto meer te weten te komen over het testament van grootvader. Doch zelfs dat biedt geen oplossing. Er komen scheidsmannen en zelfs een landvoogdes aan te pas. Maar of dat helpt?

De auteur baseert zijn verhaal op enkele waargebeurde feiten uit de geschiedenis van het kasteel Hoensbroek. Het verhaal wordt ook een aantal keren onderbroken om een beetje uitleg te geven over het leven in de tijd van de kastelen.
Het is een erg eenvoudig verhaal met maar weinig spanning en waarbij de ruzie tussen de families telkens opnieuw voor problemen zorgt. De beide kinderen komen er nog het beste uit, want zij trekken zich van de hele situatie zo weinig mogelijk aan. De personages zijn eerder stereotiep en oppervlakkig uitgewerkt.
Of dit verhaal ook de werkelijkheid weergeeft over het leven in die periode is een andere vraag.
Het verhaal lijkt te zijn bedoeld om bij jonge lezertjes promotie te maken voor het kasteel Hoensbroek, waar kinderen het kasteelleven zelf kunnen gaan beleven.

 

Pol Van Damme
augustus 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 september, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008