Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De boekendief

 Reeks:

 

 Auteur:

 Markus Zuzak

 Aantal blz.

 558

 Illustrator:

 Trudy White

 ISBN:

 9789044319651

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Annemarie Lodewijk

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Book Thief

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 oorlog, dood, pleeggezin, vriendschap, WOII

 Prijs: €

 16,90

 

 

1939. Nazi-Duitsland. Het leven van de kleine Liesel Meminger verandert op één dag volledig: haar broertje sterft terwijl zij onderweg is naar een pleeggezin. Bij zijn graf vindt ze een klein boekje (dat ze stiekem meeneemt) en in het station van Munchen moet Liesel afscheid nemen van haar moeder.
Haar pleegouders proberen haar zo goed mogelijk op te vangen; ieder op zijn eigen specifieke manier. Liesel leert van haar pleegvader lezen en van dan af ontwikkelt zij een passie voor taal en boeken. Ondertussen is het volop oorlog. En op een dag stapt een jood het huisje van Liesel en haar pleegouders binnen. Het leven van Liesel neemt weerom een heel andere wending.

Hoe komt iemand erbij om de Dood een verhaal te laten vertellen? Is het omdat in die periode de Dood alom aanwezig was? Dit schitterende verhaal wordt dus verteld door de Dood. Het is geen wrede of gemene dood. Deze Dood is eerder gevoelig, meelevend met de mensen, zoekend naar een verklaring, de oorlog niet-begrijpend die haar zoveel werk geeft en zij is bijzonder gesteld op Liesel.
Dat zij het verhaal van Liesel kan vertellen, heeft een bijzondere reden, die de lezer pas heel laat in het verhaal zal ontdekken. Het verhaal wordt ook veel later verteld dan dat het in werkelijkheid gebeurd is. Daardoor kan de Dood er nog eigen bedenkingen bijvoegen, dingen verklaren of dingen al vertellen voor ze eigenlijk plaatsvinden in het verhaal. De Dood vertelt het verhaal alsof zij naast Liesel staat en registreert wat er gebeurt. Zonder dat zij daar een oordeel over velt, of het goed of slecht is, slim of dom of wat dan ook. Ook over de oorlog zelf velt zij geen oordeel. Zij begrijpt alleen de mensen niet, weet niet waarom zij elkaar dit aandoen.
In het verhaal worden de gebeurtenissen beschreven in een bijzonder beeldrijke taal en prachtige bewoordingen die de lezer niet onberoerd laten. Dat gebeurt niet één keer, of enkele keren, maar het hele verhaal door, bladzijde na bladzijde. En toch wordt het verhaal er niet bombastisch of overdreven door. Het gebruik van korte zinnen geeft het verhaal ook heel wat vaart. Het schept ook de mogelijkheid om met weinig woorden, veel te suggereren bij de lezer.
Ondanks de vele pagina’s en de dikte van het boek die mogelijk lezers zouden kunnen afschrikken, is dit een verhaal dat de lezer vanaf de eerste bladzijde in zijn greep heeft en hem/haar niet meer lost tot ver, ver na de laatste pagina!
Een absolute aanrader voor jongeren, maar beslist ook voor volwassenen!

Bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2009, Zilveren Zoen 2008.

 

Pol Van Damme
augustus 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2009

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008