Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 13!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ingrid Law

 Aantal blz.

 221

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789049922979

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Stina de Graaf

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Savvy

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 anders zijn, talenten, familie, verliefd

 Prijs: €

 13,50

 

 

In de Beaumont-familie krijgt elk kind op zijn 13e verjaardag een speciaal talent. Het is onvoorspelbaar, magisch en ongewoon. Rocket heeft iets met electriciteit, hij kan de stroom op hol doen slaan of laten uitvallen. Fish heeft iets met wind en kan stormen en tornado’s ontketenen. Het is hun taak om die gave, hun ‘savvie’ onder controle te krijgen, zodat ze min of meer normaal kunnen leven. En nu is het de beurt aan Mibs. Maar twee dagen voor haar verjaardag krijgt haar vader een zwaar ongeval. Hij ligt in het ziekenhuis en Rocket en haar moeder gaan er naartoe. Op de dag van haar verjaardag denkt Mibs dat haar savvie mensen en dieren wakker maakt of tot leven brengt. Ze wil dan ook absoluut naar het ziekenhuis. Ze kruipt stiekem op de bus van een rondtrekkende bijbelverkoper, maar Fish en hun jongere broertje Samson hebben dat gezien en gaan mee. Ook Will en Bobbi, de kinderen van de predikant, verschuilen zich mee in de bus. Wanneer die echter de tegengestelde richting uitrijdt, start voor hen een ongewone en vermoeiende reis vol verrassingen. Zal Mibs nog op tijd bij haar vader geraken?

Dit ongewone verhaal zit vol verrassingen en humor. Vooral wanneer Mibs ontdekt wat haar echte savvie is, want ze heeft zich vergist. Het familiegeheim van de savvies moet bewaard blijven, maar als je met enkele personen zo dicht op elkaar zit wordt dat heel moeilijk. De karakters van de kinderen en de betrokken volwassenen worden knap uitgewerkt, het zijn opvallende persoonlijkheden die opvallen en tijdens het verhaal groeien. Dit is een fascinerende reis waarbij heel wat gevoelens naar boven komen en uitgewerkt worden. Mibs beschrijft alles zoals zij het ziet en is soms verwonderd over haar eigen reacties en inzichten. Mede dankzij haar savvie leert ze de mensen niet te beoordelen op hun uiterlijk of hun gedrag, maar kijkt ze dieper. Daardoor kan ze uiteindelijk haar doel bereiken.
Een verrassend verhaal met ongewone personages waar je onmiddellijk veel sympathie voor voelt. De savvies laten je in ieder geval fantaseren over hun onbegrensde mogelijkheden. Fascinerend.

 

Mik Ghys
juli 2008 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 september, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008