Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De verboden vraag

 Reeks:

 

 Auteur:

 Michael Morpurgo

 Aantal blz.

 73

 Illustrator:

 Michael Foreman

 ISBN:

 9789069749532

 Uitgever:

 Arena

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Jenny de Jonge

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 The Mozart Question

 AVI:

 9

 Thema’s:

 muziek, viool, Venetië, oorlog

 Prijs: €

 14,95

 

 

Lesley, een jonge journaliste, mag de wereldberoemde violist Paolo Levi interviewen in Venetië. Ze bereidt zich goed op het gesprek voor en weet dat ze één verboden vraag niet mag stellen. Bij haar ontmoeting met Levi is ze heel zenuwachtig maar de violist vindt haar sympathiek en besluit zelf zijn verhaal te doen, ook het geheim van de verboden vraag!

Mooi en gevoelig verhaal, prachtig geschreven en mooi vormgegeven. Wanneer Paolo Levi zijn verhaal vertelt, hoe hij als kleine jongen van zeven betoverd geraakte door de viool van zijn vader en het hemelse vioolspel van een straatmuzikant. En wanneer uiteindelijk alle geheimen worden ontrafeld, ook die van de verboden vraag, zodat de spanning binnen het gezin Levi vermindert.
Door het nawoord van de auteur krijgt de lezer nog wat extra achtergrondinformatie over de betekenis van muziek in de concentratiekampen tijdens de tweede wereldoorlog en hoe moeilijk sommige overlevende muzikanten het hadden met de muziek van Mozart die bij hen altijd geassocieerd werd met deze kampen. Dit fijngevoelige verhaal, waarbij de auteur muziek als leidraad gebruikt, raakt verschillende thema’s aan zonder melodramatisch te worden. Michael Morpurgo bewijst eens te meer zijn talent van meesterverteller. De aquarelachtige tekeningen versterken de vertelsfeer en geven de woorden nog meer gevoel en kleur.

 

Hilde Umans
juli 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:06 augustus, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008