Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Madieke van het rode huis

 Reeks:

 Astrid Lindgren Bibliotheek

 Auteur:

 Astrid Lindgren

 Aantal blz.

 347

 Illustrator:

 Annet Schaap

 ISBN:

 9789021665443

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2007 (4e druk)

 Vertaler uit…:

 Zweeds: Rita Törnqvist-Verschuur en Marijke
 Haagsma-Langerak

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 Madicken + Madicken och Junibackens Pims

 AVI:

 9

 Thema’s:

 zusjes, vriendschap, avontuur

 Prijs: €

 10,00

 

 

Madieke woont in het grote, rode huis aan de rivier met haar vader en moeder en haar kleine zusje Liesbet. Ze is bijna zeven en gaat voor het eerst naar school. Madieke heet eigenlijk Margareta, maar zo wordt ze alleen genoemd als ze iets uitgespookt heeft. En dat gebeurt nogal eens...

Dit boek bestaat uit 2 delen: ‘Madieke van het rode huis’ en ‘Madieke en Liesbet’.
Het zijn stuk voor stuk heerlijke, hartverwarmende verhalen, boordevol fantasie, met voldoende ruimte voor de kleine en grote dingen van het leven: Madiekes vriendschap met de oudere buurjongen, het verschil tussen arm en rijk, voor het eerst naar school gaan, ruziemaken, de band met haar ouders, de verschillende seizoenen en het leven in en rond het rode huis.
Astrid Lindgren vertelt in haar no-nonsensestijl welke deugnieterijen en kwajongensstreken Madieke allemaal uitvoert. De belevenissen van Madieke en haar zusje zorgen voor uren lees- en lachplezier. De mooie, sobere illustraties van Annet Schaap zorgen voor evenveel kijkplezier en benadrukken enkele details in elk verhaal. Het is ook dankzij of door toedoen van deze avonturen dat Madieke spelenderwijs veel bijleert over het leven zelf, bijvoorbeeld wat het betekent om arm te zijn of om ruzie te maken met een klasgenootje. Astrid Lindgren beschrijft die situaties niet met een belerende vinger of op een moraliserende toon maar met warmte en genegenheid voor de verschillende personages en een ongelooflijk gevoel voor fantasie. Door de ogen van Madieke geniet je van het leven op de Zweedse Berkenheuvel en leer je haar familie en vrienden kennen, en uiteraard ook al haar belevenissen.
Een klassieker die ook nu nog zeer gesmaakt zal worden door de jonge lezers; de herkenbaarheid en de originaliteit spannen de kroon, gecombineerd met een heerlijke, ongedwongen vertelstijl, echt heerlijk genieten van uren leesplezier!

 

Hilde Umans
juli 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 augustus, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008