Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Dit is alles.
 Het hoofdkussenboek van Cordelia Kenn

 Reeks:

 

 Auteur:

 Aidan Chambers

 Aantal blz.

 782

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789045105567

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 This is All. The Pillow Book of Cordelia Kenn

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 liefde, dagboek, poëzie, volwassen worden

 Prijs: €

 27,90

 

 

Cordelia is bijna zestien wanneer ze besluit dat het tijd wordt voor een echt vriendje, de eerste jongen met wie ze alles onthullende, alles omvattende seks wilt. Ze kiest William Blacklin uit en ze worden passioneel verliefd op elkaar. Wanneer Will verder studeert en Cordelia hem veel minder ziet en hoort, komt hun relatie in het gedrang. Uiteindelijk beseffen ze dat ze niet zonder elkaar kunnen en kan hun liefde verder groeien...

De korte inhoud lijkt alsof het om een vriendschaps- en liefdesverhaal gaat, maar het is zoveel meer dan alleen die verhaallijn.
Het boek is opgedeeld in zes ‘boeken’, zes lijvige hoofdstukken, telkens een andere kleur van boekendoos. Bij het tweede boek moet je als lezer eerst alle linkerpagina’s lezen (‘de groene kussendoos van het tweede boek’  of eerst alle rechterpagina’s (‘Tweede boek van De groene kussendoos’). Het is een prachtig opgebouwde verhaalstructuur, waarbij het leven van Cordelia meeslepend en intrigerend verteld wordt.
De auteur is er fantastisch in geslaagd om de wereld door de ogen van de zestienjarige Cordelia te beschrijven. Wat een geweldig inlevingsvermogen heeft Aidan Chambers! Als lezer volg je haar gevoelens en gedachten, het hele proces van puber tot jongvolwassene, de keuzes die ze maakt, de vrienden die ze leert kennen, haar relaties met andere volwassenen (haar papa, haar tante, haar docente Nederlands) en haar liefdesrelatie met Will.
Een uitzonderlijk mooi geschreven boek, van hoogstaande literaire kwaliteit, prachtige zinnen om van te genieten, te herlezen en ergens op te schrijven om niet te vergeten, zinnen die je ontroeren of doen glimlachen, geen enkel gevoel blijft onaangeraakt. Ook de ‘dichtsels’ van Cordelia zijn pareltjes en doen je verlangen naar meer.
Levensechte en mooi uitgediepte personages waarvan je als lezer een haarfijn beeld krijgt. Cordelia wordt een erg ‘close’ vriendin van de lezer, zo knap beschrijft de auteur haar gedachten en gevoelens, hoe ze langzaamaan met vallen en opstaan de weg naar volwassenheid vindt.
Zoals de achterflap terecht vermeldt is dit een ‘rijk en belangrijk boek vol levenswijsheid, zowel geestig als droevig, subtiel en scherp’.

Een echte aanrader, een juweel van een boek waar je van kan genieten, wegdromen, door ontroerd worden, meehuilen, kortom dat je zeker niet onberoerd laat!

 

Hilde Umans
juli 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 augustus, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008