Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De lange weg naar huis
 Het verhaal van Odysseus  (met luistercd)

 Reeks:

 Kleine Klassiekers

 Auteur:

 Michael De Cock

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 Gerda Dendooven

 ISBN:

 9789059082588

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 Griekse oudheid, epos, verlangen, zeereis

 Prijs: €

 18,50

 

 

Na een theaterbewerking voor Figurentheater De Maan, bewerkte Michael De Cock deze bekende Griekse klassieker voor jonge kinderen. Met als eindresultaat een helder verhaal met originele illustraties en een boeiende luistercd.

Hij vertelt het heroïsche verhaal vanuit het standpunt van Odysseus als een flash back, de dag voordat hij zal thuiskomen na de Trojaanse oorlog en zijn jarenlange omzwervingen op zee. Deze vertelstructuur versterkt de relatie vader-zoon en maakt het geheel kwetsbaar en menselijk. Niet alleen zijn heldendaden en zijn listen, maar nog meer het verlangen en de heimwee staan hierin centraal.
Korte zinnen en een eenvoudige woordenschat geven het verhaal een stevig ritme mee.
Het open einde (“Zo zal het gaan, Makos. Als ik thuis ben. Morgen”) scherpt je verbeeldingskracht aan. Want hoe verwelkom je een vader die zo lang afwezig is geweest? En wat is er allemaal gebeurd in de tijd van zijn afwezigheid? …
Dendooven liet zich voor de illustraties inspireren door de gekende Griekse afbeeldingen op de vazen. Met de statische en eendimensionale figuren maakt zij mooie composities waarin zij vleugjes hedendaagse ironie en humor verwerkt. Zo geeft zij de eenkleurige schaduwfiguren toch een speelsheid mee die balanceert tussen kinderlijkheid en kunstzinnigheid.
De totale tweekleurige vormgeving (roodbruin en blauw), zowel in tekst als in illustraties, maakt het boek fris en speels.
Je kunt het ganse verhaal beluisteren op de bijgeleverde cd. Hierop hoor je geen flauw hoorspel, maar een gedegen vertelling met de expressieve stemmen van De Cock, Dendooven en Tuur De Weert. De repetitieve muziek van Rudi Genbrugge ondersteunt het verhaal. Hij schept sfeer en bouwt een spanning op waar nodig.

Het verhaal van Odysseus is reeds vele keren herverteld, maar voor dit jonge doelpubliek is deze totale bewerking een aanrader!

 

Eric Vanthillo                                                                                                            
juli 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 augustus, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008