Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De gelukvinder

 Reeks:

 Slash

 Auteur:

 Edward van de Vendel, Anoush Elman

 Aantal blz.

 335

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789045105918

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vluchteling, Afghanistan, waargebeurd

 Prijs: €

 13,95

 

 

Hamayun zit in Havo 4 en wil filmer worden. Maar eerst schrijft hij, met de hulp van de docente Nederlands, een toneelstuk over zijn eigen verleden, getiteld ‘Strippenkaart’, naar het eerste Nederlandse woord dat hij als Afghaanse vluchteling leerde toen hij na een lange reis door Europa in Nederland aankwam. Hij schrijft over het dagelijkse leven in Afghanistan en over zijn vrienden. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangennemen omdat hij een vrijdenker is. Over de lange reis met zijn familie naar Europa en over de aankomst in het asielzoekerscentrum in Nederland.

De reeks ‘Slashboeken’ zijn boeken die geschreven zijn op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere. Dit is het eerste boek in deze nieuwe reeks van Querido dat ik alleen maar kan toejuichen, want de samenwerking tussen Edward van de Vendel en Anoush Elman is geweldig goed geslaagd. Het resulteert in een boek om u tegen te zeggen: niet alleen omwille van de actuele problematiek (vluchtelingen, asielzoekers) maar ook omwille van de prachtige vertelstijl van het hele verhaal. Het grijpt je naar je keel, het ontroert je, doet je (nog meer) stilstaan bij het onwaarschijnlijke (maar toch echt gebeurde) verhaal van deze vluchteling, Hamayun en zijn familie. De soms hartverscheurende taferelen die op je netvlies staan gebrand getuigen van de grote vertelkunst van Edward van de Vendel. Hij slaagt erin om Hamayuns verhaal zo te beschrijven dat je het als lezer als het ware voor je ziet gebeuren. Het zijn korte, filmisch beschreven hoofdstukken waarbij Hamayun als ik-persoon aan het woord is en we zijn gedachten en gevoelens volgen. Je merkt het al meteen aan de intropagina, waardoor je onmiddellijk op dezelfde golflengte zit als het hoofdpersonage: oordeel zelf maar!

     Ik wou dat ik een kast met dvd’tjes had.
               En dat op elk van die dvd’tjes een dag uit mijn leven stond.
               Dan keek ik de hele tijd naar de hoesjes in de kast.
               Dan streek ik er met mijn vingers langs tot ik het filmpje vond dat
               ik
terug wilde zien.
               Dan zou ik er misschien wel een paar willen wissen, maar ik deed
               dat dan niet, want ik ben wie ik ben door alles wat ik heb meegemaakt,
               door al die dvd’tjes bij elkaar...

Echt een heel mooi beeld om het verhaal te starten.

Een aanrader van een boek, voor elke jongere, maar ook elke volwassene die het verhaal van een Afghaanse vluchteling eens van binnenuit wilt horen en voelt hoe hun leven daardoor zal worden verrijkt en hun kijk op vluchtelingen verandert!

 

Hilde Umans
juli 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 augustus, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008