Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 En iedereen ging op zijn mieren zitten
 
Het verhaal van de stoel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Paul de Moor

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 Sabien Clement

 ISBN:

 9789020976717

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 droom, natuur, stoel, design, dorpsleven, onthaasting

 Prijs: €

 18,95

 

 

Dit poëtische verhaal met zijn licht-filosofische inslag is een oprechte ode aan de natuur en de verbeelding, aan dromers en kunstenaars, maar vooral aan de Zweedse designer/ontwerper Ake Axelsson die vele stoelen ontwierp. De auteur schreef het trouwens als dank voor de warme vriendschap met hem.

Ake Apostelnhus, de zonderlinge stoelenbouwer, vlucht altijd hoog weg in dezelfde boom, waar hij zich een beetje God waant met een scheur in zijn broek en geschaafde knieën. Hij voelt zich ook wel een koning op een troon in een boom.
Vanuit zijn boom observeert hij het stoelloze dorp onder hem en zijn bewoners en hun leven. Zoals de rondtrekkende zigeuners, de vogelman, de oude heksachtige vrouw met haar pratende kip, enz…
Hij besluit om voor iedereen een stoel te maken, zodat iedereen kan blijven zitten.
Het blijven zitten staat hier symbool voor onthaasting en ontmoeting, geeft kansen aan de verwondering voor de natuur en pleit voor de verbeelding en de warmte van vriendschap en samenleven.
In 9 korte hoofdstukjes bouwt Ake vele verschillende stoelen voor de dorpsbewoners: vederlichte en lichtvoetige stoelen, vlinderstoelen in rood en geel, stoelen die hemelse muziek voortbrengen met de klank van een viool en een harp, een stoel die niet zit maar zeilt waarin de geest van zijn overleden vader gebeiteld zit, een stoel als een ei dat wiebelt aan een boom, zigzagstoelen, mierenstoelen, enzovoort…
Zijn stoelen brengen de mensen tot rust en bij elkaar en geven hen troost en geluk.

De luchtige illustraties in rustige aardetinten van Sabien Clement zijn pareltjes. Zij vullen dit verhaal perfect aan en versterken de poëzie. Zij flirten met de realiteit en geven alle kansen aan de verbeelding van de kijker/lezer.

Bekroond met de Boekenpauw 2009.

 

Eric Vanthillo
juni 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2009

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008