Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Gevaarlijk spel

 Reeks:

 Young Bond

 Auteur:

 Charlie Higson

 Aantal blz.

 430

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789049922405

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Angelo Hazarabedian

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Double or Die

 AVI:

 9

 Thema’s:

 ontvoering, zoektocht, avontuur

 Prijs: €

 15,95

 

 

Net als de jonge James Bond vindt dat zijn leven in Eton erg saai geworden is, verdwijnt er een leraar. Zijn afscheidsbrief is zeer raadselachtig, maar dankzij de hulp van het Kruiswoordpuzzel Genootschap slagen James en zijn vrienden er in om de brief stap voor stap te ontcijferen. Het brengt hen naar Cambridge en Londen. Al snel merken ze dat ze op het juiste spoor zitten want hun meedogenloze tegenstanders hebben het op hun leven gemunt. Kan James de verdwenen leraar op tijd terugvinden en de gevaarlijke plannen van de vijand doen mislukken? James Bond zou James Bond niet zijn als hij het niet zou proberen…

Opnieuw een razend spannend avontuur van de jonge James Bond. Elke aanleiding is voor hem voldoende om in actie te schieten en zijn kennis in de praktijk toe te passen. Mooi is wel dat hij duidelijk zijn onkunde rond bepaalde onderwerpen toegeeft en erg dankbaar is met elke hulp van anderen. Hij gebruikt hun kennis van de geschiedenis en de wiskunde om zelf tot de juiste conclusies te komen. Moedig kun je hem niet altijd noemen, eerder overmoedig, onbesuisd, maar met de nodige portie geluk en vindingrijkheid slaagt hij er in problemen te ontwijken en zijn hachje te redden. Wie hem steunt en helpt doet dat met gevaar voor zijn leven, maar iedereen gaat er onvoorwaardelijk voor. James is een innemend personage dat de nodige sympathie oproept. In dit verhaal zoekt hij Red Kelly opnieuw op, die hij tijdens een vorig avontuur leerde kennen. Het is voor James en voor de lezer een harde kennismaking met het rauwe leven in de Londense achterbuurten. Toch blijft hij een Eton-jongen, wanneer hij een grote som geld in handen krijgt, denkt hij onmiddellijk aan een nieuwe auto omdat zijn gekregen auto vernield werd tijdens een achtervolging. Geen communistische ideeën voor hem.
De spanning werd sterk opgebouwd, met geregeld een piek wanneer James geconfronteerd wordt met zijn tegenstanders. Die worden erg raak getypeerd, als echte boeventypes, maar niet bijster slim. Zij bieden een mooi tegengewicht tegen de levensbedreiging die ze zouden moeten zijn. Het langzaam ontcijferen van de boodschap versterkt de spanningsboog, zo verschijnt er telkens een nieuw element dat moet onderzocht worden en dat tot de oplossing kan leiden. Knap verteld, vlot geschreven, een echte pageturner. Spectaculaire avonturen vol achtervolgingen, ontsnappingen, vreemde ontmoetingen en met een grandioze finale.
Een aanrader binnen dit genre!

 

Mik Ghys
juni 2008 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 juni, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008