Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Wat ik was

 Reeks:

 

 Auteur:

 Meg Rosoff

 Aantal blz.

 224

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789048800230

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Jenny de Jonge

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 What I was

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 kostschool, vriendschap, anders willen zijn

 Prijs: €

 15,95

 

 

Hilary, een oude man, denkt terug aan het jaar 1962, het jaar dat hij 16 was, het jaar dat hij de liefde ontdekte. Hij vertelt over zijn aankomst in St. Oswald, een traditionele kostschool aan de kust. Hilary is al weggestuurd van twee scholen en zijn ouders hopen dat hij in deze school op zijn pootjes terecht komt. Alhoewel Hilary zelf niet veel verwacht van de school, verandert heel zijn leven als hij tijdens een sportles langs de kust de vrijgevochten jongen Finn ontmoet. Finn  leeft helemaal alleen in een oude vissershut, hij zorgt voor zijn eten, verdient wat bij op de markt en gaat niet naar school. Officieel bestaat hij zelfs niet. Hilary is geïntrigeerd door deze vrije verschijning en geraakt geobsedeerd. Hij probeert regelmatig te ontsnappen uit school om tijd door te brengen met Finn, die hem stilzwijgend accepteert. Toch heeft Hilary het gevoel dat hij nooit echt doordringt tot Finn, dat die ver boven hem staat met zijn onafhankelijke levenswijze. Maar dan wordt Finn ziek en dat verandert hun moeizaam opgebouwde vriendschap totaal…

Dit is een fascinerend en aangrijpend verhaal. Hilary tracht na de eerste ontmoeting met Finn zoveel mogelijk bij hem te zijn, ook al lijkt Finn hem eerder te dulden dan echt blij te zijn hem te zien. Finn beheerst heel zijn denken, zijn leven, zijn gedrag op school en daarbuiten. Voor hem symboliseert Finn het vrije leven, het onafhankelijk zijn, nergens rekening mee moeten houden en naar niemand moeten luisteren. Hij verheerlijkt Finn, op het maniakale af. Het is een vriendschap die een obsessie wordt en op het einde van het verhaal een zware klap krijgt.
De auteur gebruikt hiervoor prachtige taal, sfeervol en poëtisch, met veel gevoel en de nodige herkenbaarheid. De gevoelens van Hilary zijn een mengelmoes van verliefdheid, verlangen naar vrijheid, naar volwassenheid. Finn daarentegen blijft een mysterieus personage, ook voor de lezers. Je raakt geboeid door deze moeilijk te benaderen jongen, die blijkbaar zeer tevreden is met het vrije leven dat hij leidt. Het contrast met de strenge kostschool van Hilary komt mooi in beeld.
Dit is een aangrijpend boek; je leeft mee met Hilary’s gestuntel, met zijn verzet tegen regels en wetten, met zijn drang naar vrijheid, zijn streven om als Finn te zijn. De intrigerende Finn zorgt voor een extra dimensie in het verhaal, zeker op het einde.
Een prachtige momentopname van een schooljaar vol veranderingen, een aanrader voor iedereen, jong en oud!

 

Mik Ghys
mei 2008 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 juni, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008