Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De gave van Dina

 Reeks:

 De Kronieken van de zieneres

 Auteur:

 Lene Kaaberbøl

 Aantal blz.

 223

 Illustrator:

 (omslag) Marco Lap

 ISBN:

 9789050165082

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Deens: Bernadette Custers

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Skammerens datter

 AVI:

 

 Thema’s:

 avontuur, zieneres, draken, fantasy, intrige

 Prijs: €

 14,95

 

 

Dina’s moeder is zieneres en ziet iemands ziel als ze die persoon in de ogen kijkt. Nu wordt zij naar het kasteel van Dunark geroepen om een moordzaak op te lossen. Enkele dagen later wordt ook Dina zelf naar het kasteel gehaald, zogezegd om haar moeder te helpen. Maar Drakan, de kasteelheer, heeft andere plannen met Dina. Dina ontdekt een duister complot. Zowel haar leven als dat van haar moeder loopt gevaar; want Drakan wil hoe dan ook zijn slag thuishalen. Kan Dina zichzelf én haar moeder redden van Drakans woeste draken?

Het verhaal speelt zich af in een tijd toen er nog draken op aarde rondliepen en mensen bijzondere gaven hadden, zoals Dina en haar moeder. Maar deze duistere tijden herbergen ook sinistere figuren die snode plannen smeden en die over lijken gaan om hun doel te bereiken.
Dit fantastische verhaal komt heel erg realistisch over en de personages zijn levensecht beschreven. De spanning wordt stelselmatig opgevoerd en houdt de lezer in haar ban tot het einde toe.
De slechterik van dienst wordt wel vrij stereotiep beschreven: een nors man met een duistere blik en al even duistere plannen die in een somber kasteel woont en er draken op na houdt. Maar deze typering stoort het verhaal nergens, integendeel. Dina voelt zich een gewoon meisje, maar doordat ze de gave van haar moeder heeft geërfd, willen de andere kinderen uit het dorp niet veel met haar te maken hebben. Gelukkig vindt ze op het kasteel enkele mensen die haar wel steunen.
Het verhaal leest als een trein en de lezer wordt vanaf het begin mee in het verhaal gezogen en hij/zij laat het pas los na de laatste bladzijde.
Geen diepgravend verhaal met bijzondere problemen of conflicten, maar een heerlijk avontuur waarin de lezer zich volledig kan vereenzelvigen met Dina.
Een aanrader, die op een vervolg kan rekenen, want ‘De gave van Dina’ is het eerste deel uit een reeks van vier. Het is uitkijken naar het tweede deel!

 

Pol Van Damme
maart 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 mei, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008