Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De roep van de wolf

 Reeks:

 

 Auteur:

 Steven Herrick

 Aantal blz.

 218

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789047700234

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Tjalling Bos

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Lonesome Howl

 AVI:

 9

 Thema’s:

 familie, weglopen, vriendschap, opgroeien

 Prijs: €

 14,50

 

 

In een afgelegen gebied van Australië wonen Jake en Lucy en hun families. De vader van Jake is niet te spreken over de slordigheid en het gebrek aan inzet van zijn buren. Lucy begrijpt dat maar al te goed: haar vader was vroeger truckchauffeur maar door met haar moeder te trouwen is hij tegen zijn zin op de boerderij beland. Al zijn ergernissen en frustraties reageert hij af op Lucy, die hem zo veel mogelijk probeert te ontwijken. Jakes vader is ervan overtuigd dat er een wolf in de heuvels leeft, dus gelooft Jake hem. Maar Lucy denkt dat het een verwilderde hond is die haar vader ooit heeft weggejaagd. Op een dag stelt ze aan Jake voor om de wolf te zoeken, ze beweert dat ze weet waar hij leeft. Dat is voor haar echter een excuus om weg te lopen. Tot ze in de heuvels op andere gedachten gebracht wordt.

Lucy’s leefomstandigheden zijn allesbehalve benijdenswaardig. Haar vader vindt altijd een reden om haar te slaan of op stang te jagen. Maar Lucy probeert zich in te houden en reageert niet op zijn provocaties, wat hem uiteraard nog meer ergert. Net als ze er genoeg van heeft, duikt Jake op. Hij bezorgt haar een reden om tot in de heuvels te trekken. Wanneer ze daar is, is voor haar de eerste stap gezet en kan ze weglopen. Dat is ook haar plan, maar onvoorziene gebeurtenissen houden haar tegen: het ontdekken van een geliefde, iemand die wel luistert en haar een goed gevoel geeft. Die ontdekking geeft haar nieuwe kracht om haar vader te trotseren.
Maar ook haar moeder heeft haar lesje geleerd als Lucy een nacht niet thuiskomt. Zij zorgt voor een even ingrijpende verandering in Lucy’s leven.
Een gevoelig verhaal is dit, waarin de harde realiteit toch nog zonnig wordt. De auteur laat afwisselend Lucy en Jake aan het woord, en soms ook nog Peter, Lucy’s broer. Dankzij die verschillende invalshoeken wordt het verhaal veel ruimer, veel aangrijpender. De auteur koos ook voor een speciale stijl, geen doorlopende teksten maar meer een versvorm. Zo gaat dit verhaal naar de kern van de gebeurtenissen, zonder franje, sober en toch volledig. Het werd een haast poëtisch verslag van de tocht van de twee jongeren die niet alleen zichzelf beter leren kennen maar ook elkaar ontdekken.
Een sterke jeugdroman waarin de personages kunnen groeien en de lezers met hen.

 

Mik Ghys
april 2008 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 mei, 2011

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008