Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Bzzz

 Reeks:

 

 Auteur:

 C. Bingham, B. Morgan, M. Robertson

 Aantal blz.

 140

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 9789025743499

 Uitgever:

 J. H. Gottmer

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Wybrand Scheffer

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 Buzz!

 AVI:

 

 Thema’s:

 geleedpotigen

 Prijs: €

 19,95

 

 

Na een uitgebreide inleiding over wat geleedpotigen zijn, hoe je ze herkent en hoe die immense dierenfamilie in elkaar zit, wordt over elke familie meer informatie gegeven. Dit gebeurt aan de hand van heel veel fotomateriaal en vergelijkingen. Op vele plaatsen wordt er plaats gemaakt om de lezer aan het denken te zetten, krijgt hij enkele bijzondere weetjes of is er een klein spelmoment. Het boek sluit af met enkele terug algemenere hoofdstukjes: vriend of vijand?; bijzondere records; bedreigde soorten enz. Ook een woordenlijst en een register zijn opgenomen.

Na het lezen van dit boek heeft de lezer een schat aan informatie verworven over geleedpotigen. Deze berg aan informatie wordt heel goed ondersteund door prachtige foto’s die de duidelijke teksten begeleiden. Het geheel is heel modern opgevat; geen twee bladzijden zijn gelijk uitgewerkt. Elke bladzijde is een nieuwe ontdekkingstocht. Deze losse, luchtige opbouw gaat de lezer nooit vervelen. Ook een kleine quiz of een zoekspelletje verhoogt de nieuwsgierigheid.
Er wordt niet alleen veel informatie over de dieren gegeven, maar ook wat hun invloed is op de natuur en zelfs op het uitzicht van bepaalde streken of hoe mensen uit verschillende culturen ook verschillend tegenover deze dieren staan.
De gadgets op de voorkaft zijn leuk, maar maken het boek minder stevig, wat bij intensief gebruik voor snellere slijtage of scheuren kan zorgen.
Een bijzonder boeiend boek over een erg belangrijke dierengroep waar vele mensen eerder hun neus voor ophalen, maar die dikwijls erg ingewikkelde levensstructuren hebben en onmisbaar zijn voor het leven op aarde.
Een aanrader!

 

Pol Van Damme
februari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008