Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Harry Potter en de relieken van de dood

 Reeks:

 Harry Potter

 Auteur:

 J.K. Rowling

 Aantal blz.

 541

 Illustrator:

 (omslag) Ien van Laanen

 ISBN:

 9789061698319

 Uitgever:

 Standaard Uitgeverij

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Wiebe Buddingh & Uitg. De Harmonie

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Harry Potter and the Deathly Hallows

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasy, magie, vriendschap, avontuur

 Prijs: €

 19,50

 

 

Nu de Heer van het Duister aan macht wint, kan Harry niet terugkeren naar Zweinstein. Integendeel, hij moet zien onder te duiken. Dat is niet zo eenvoudig. Het gevaar loert alom en zit hem constant op de hielen.. En dan moet hij de opdracht die Perkamentus hem gaf nog zien te volbrengen. Hij kan wel rekenen op een aantal erg goeie vrienden, maar zijn ze opgewassen tegen Jeweetwel die er niet voor terugschrikt doden op zijn weg achter te laten? Is Perkamentus wel diegene die hij altijd voorhield te zijn? Zal Harry lukken in zijn taak? Zijn twijfels groeien en dat doet ook zijn zelfvertrouwen geen goed.

Dit zevende en laatste deel van de Harry Potter reeks lost de verwachtingen meer dan in. Vanaf de eerste bladzijde is de lezer gegrepen door het verhaal en kan hij/zij het niet meer lossen. Er zit enorm veel actie in het verhaal, hoewel er een aantal gebeurtenissen en terugblikken uitvoerig worden beschreven. Zij verduidelijken een heleboel naar de lezer toe, maar anderzijds wordt daardoor de spanning nog opgedreven, want de lezer wil ook weten wat er ondertussen allemaal gebeurt en dus blijft hij/zij verder lezen. De personages die het sterkst worden uitgewerkt zijn Harry, Ron en Hermelien, ze komen heel herkenbaar over. Zij twijfelen, ruziën, zetten door, steunen elkaar of geven kritiek, toveren, strijden voor het Goede, hebben honger en lijden kou of genieten van een feestmaal. Het uiteindelijke slot – eigenlijk een dubbel einde – kan de voldoening van de lezer wegdragen; al is niet iedereen het daarover eens.
Het zal de jonge lezer echter een zorg wezen welke dieperliggende achtergronden er in het verhaal verwerkt zijn en waarover al heel wat commentaren zijn geschreven. Voor hen is het gewoon een prachtig verhaal over Goed en Kwaad, het opkomen voor elkaar en het hachelijk spannende avontuur dat Harry en zijn vrienden beleven.

 

Pol Van Damme
februari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008