Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Dreiging boven Yonwood

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jeanne Duprau

 Aantal blz.

 220

 Illustrator:

 (omslag) Studio Clavis

 ISBN:

 9789050165099

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Ina Vandewijer

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 The Prophet of Yonwood

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 profetie, dreiging, waanidee, avontuur

 Prijs: €

 15,95

 

 

Nickie gaat met haar tante naar een afgelegen dorp waar ze het huis van een oude grootvader moeten opruimen om het te kunnen verkopen. Terwijl haar tante druk bezig is, verkent Nickie het dorp, waarin een eigenaardige sfeer hangt. Een dame zou een visioen gehad hebben en ligt nu in een coma, van waaruit ze ‘opdrachten’ geeft aan de bevolking. Er is een oorlogsdreiging en door het uitvoeren van de ‘opdrachten’ zal het dorp gespaard blijven. Het hele dorp moét er wel aan meedoen, want wie ongehoorzaam is  wordt ‘gestraft’. Nickie vindt dit wel goed en wil eraan meehelpen, maar het loopt niet zoals ze had gehoopt. Kan ze dit nog goedmaken?

Met dit verhaal krijgt de lezer een beeld van een vrij gesloten gemeenschap die onder de invloed komt van een waanbeeld van één persoon en zich daardoor laat meeslepen. Een mogelijk, nakend wereldomvattend militair conflict versterkt nog dit gegeven. Als buitenstaander kijkt Nickie anders tegen de gebeurtenissen aan maar in haar jonge onschuld bereikt ze net het tegenovergestelde van wat ze wilde. Toch blijft zij nuchter en helder nadenken in deze omgeving waarin achterdocht en vermeende agressie de hoofdtoon voeren.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Nickie en Grover – een jongen die Nickie in Yonwood leert kennen. De personages worden herkenbaar en levensecht beschreven. Wat voor de kinderen eerder een avontuur is, blijkt voor de volwassenen bedreigende realiteit te zijn. De auteur wil met dit verhaal de lezer ook bewust maken dat blijven nadenken over gebeurtenissen en toestanden belangrijk is en dat het zich laten meeslepen in een golf van hysterie tot verscheurende uitwassen kan leiden.
Dit verhaal is eigenlijk de voorloper van ‘Sintel’ en ‘Sprankel’ van dezelfde auteur. Het is alleen jammer dat dit pas in het slot aan bod komt, in een soort epiloog die er wat ongelukkig ‘aanhangt’ en weinig geheel vormt met de rest van het verhaal.
Een boeiend verhaal dat de lezer tot nadenken aanzet over eigen doen en laten.

 

Pol Van Damme
februari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008