Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De droom van de farao

 Reeks:

 

 Auteur:

 Herman Van Campenhout

 Aantal blz.

 171

 Illustrator:

 (omslag) Wannes Van Giel

 ISBN:

 9789059082403

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Oude Egypte, ontdekkingsreis, Afrika

 Prijs: €

 15,95

 

 

Opzichter Smenkes krijgt de opdracht om op zoek te gaan naar nieuwe handelsgebieden en tevens om een rondvaartroute te zoeken om het gekende Afrika. Maar Afrika is veel groter dan de Egyptenaren en de Fenicische zeelieden, die het schip besturen, hadden gedacht. Ze vrezen van de wereldschijf te zullen varen. Toch is dat niet hun enige bekommernis. Het ongekende land biedt nog meer gevaren die het hoofd moeten geboden worden.

Dit ontdekkingsverhaal krijgt de lezer in twee vormen aangeboden. Enerzijds is er de vertelling van de reis; anderzijds de notities die Smenkes in een dagboek bijhoudt. Daarin ontdekt de lezer een aantal inzichten die voor de 21-eeuwse lezer volkomen logisch zijn, maar die de Egyptenaren meermaals met verstomming slaan omdat het over feiten gaat waarvan de mensen toendertijd gewoon geen notie hadden; zoals het rond zijn van de aarde, de stand van de zon ten opzichte van je plaats op aarde, walvissen, zeehonden enzovoort. Toch zou een kaartje met de gevarenroute enorm verduidelijkend zijn geweest. Lezers die geen notie hebben van de aardrijkskundige gesteldheid van de Afrikaanse kust en de vorm van het Afrikaanse continent zullen zich moeilijk kunnen inleven in de plaatsen die de ontdekkingreizigers aandoen en de gevaren die ze lopen.
Het verhaal wordt ook eerder als een soort documentaire verteld dan dat het een spannend verhaal is. Zodoende zullen enkel de écht geïnteresseerde lezers het volhouden om dit boek uit te lezen.
Naast het verhaal krijgt de lezer in enkele voetnota’s ook informatie over de Egyptische kalender en wordt er ook een beeld gegeven van het Egyptische leven aan het einde van de Oud-Egyptische beschaving, ongeveer 600 jaar voor Christus.
Een reisverhaal dat een idee geeft van het denken en handelen uit die periode, zonder bijzondere spanning of intrige.

 

Pol Van Damme
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008