Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Abdous Oorlog

 Reeks:

 

 Auteur:

 Geert Spillebeen

 Aantal blz.

 171

 Illustrator:

 (omslag) Daniël Peetermans

 ISBN:

 9789059082427

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 W.O.I, racisme, verzet, relaties

 Prijs: €

 16,50

 

 

Patty, Karim en Ali zijn in de ban van de verhalen over Afrikaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Ze zijn ook verontwaardigd over het verzwijgen van die moedige strijders. Ze willen actie ondernemen. Er worden monumenten besmeurd en boodschappen achtergelaten op West-Vlaamse oorlogskerkhoven. De politie gaat op onderzoek. Omdat er een Franse link is, wordt er een Frans diplomaat bijgehaald. Een andere uiterst conservatieve groep tracht munt te slaan uit de vandalenstreken. Maar dan loopt het uit de hand en worden de jongeren van heel wat misdaden beschuldigd, tot moord toe.

Voor veel jongeren zal dit verhaal eerder een ‘ver-van-mijn-bed’ gebeuren zijn: Noord-Afrikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog die niet de aandacht krijgen die ze eigenlijk verdienen. En een stelletje heethoofden die dat onder de aandacht willen brengen en die hun acties voorbereiden als ware het terroristische aanslagen van wereldformaat. Het lijkt allemaal wel erg ver gezocht. Waarmee niet gezegd wordt dat deze soldaten geen aandacht verdienen.
De personages van de jongeren komen helaas niet heel geloofwaardig over. Patty is gevallen voor de knappe Karim. Maar tijdens de voorbereidingen en de uitvoering van hun acties lijkt hij meer op een dictator die heel erg opvliegend is, geen tegenspraak duldt en zelfs op de vuist wil gaan met zijn kompaan. Dan vraag je je als lezer af wat zij dan nog in die kerel ziet en waarom ze zijn loopjongen (-meisje in dit geval) en manusje van alles blijft.
Karim ziet zijn acties als levensbelangrijk en wil ze tot in de puntjes voorbereiden, met prospectie ter plaatse van mogelijke problemen en uiterste discipline van zijn medewerkers; met één of ander elektronisch snufje dat zij erg belangrijk vinden maar dat alleen dient om een spandoek uit te rollen. Heel dit gedoe blijft redelijk vaag en vooral overdreven voor de lezer.
Het verhaal dat de auteur eigenlijk wil vertellen, komt van Patty, over het rekruteren van die Noord-Afrikaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een verhaal waar Karim en vooral Ali met rode oortjes naar luisteren alsof het een bedtijdverhaaltje is. En dat uiteindelijk door de Franse diplomaat wordt beëindigd, omdat hij het uit eerste hand heeft vernomen. Dit is wel heel erg toevallig.
Het verhaal leest ook stroef; het stokt regelmatig en het verspringend vertelstandpunt komt de vooruitgang van het verhaal niet ten goede.
De aandacht voor de Eerste (én tweede) Wereldoorlog blijft noodzakelijk. Vraag is of dit met dit verhaal wel echt lukt.

 

Pol Van Damme
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008