Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Papieren museum 3 De engel met twee neuzen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ted Van Lieshout

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 diversen

 ISBN:

 9789025851637

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, boekillustraties, kunstgeschiedenis,

 kunsttechnieken

 Prijs: €

 17,95

 

 

‘De engel met twee neuzen’ is de titel van Van Lieshouts derde papieren museum, naar een bijdrage van Wim Hofman over een prent uit een Spaans boek uit 1076.
De vorige papieren musea verschenen in 2002 (nominatie Gouden Uil 2003) en in 2004.

In dit papieren museum gaat hij op zoek naar de inspiratiebronnen van hedendaagse Vlaamse en Nederlandse (kinderboek)illustratoren.
Hij verzamelde vele werken in de meest uiteenlopende stijlen en van alle tijden en verdeelde ze over de verschillende locaties van het museum.
Binnen en buiten ga je door de deur, waar hij triptieken uit de Middeleeuwen linkt aan werk op sigarenkistjes van Geert Vervaeke.
In de grote zaal neemt Van Lieshout je als een volleerde curator op sleeptouw langs de meest diverse werken. Hij legt verrassende verbanden, vertelt boeiende verhaaltjes en pittige anekdotes en wijst je op niet te missen details. Kortom: geen chronologisch overzicht of thematische indeling, maar een boeiende associatie van beïnvloedingen en nabootsingen (met de nodige individuele toetsen).
Tevens doet hij telkens ook netjes de gebruikte technieken uit de doeken.
Soms dreig je in deze ogenschijnlijke chaos te verdrinken, maar hij weet dat te voorkomen door regelmatig een zijlokaal in te duiken. Zoals de theaterzaal, de rookzaal, de bibliotheek, het laboratorium, de kleine zaal, het kantoor en de wachtkamer. En alsof dat nog niet genoeg is, wijst hij je ook nog op het plafond, op het uitzicht of op een muizenhol. Elke plek is op zijn beurt gelinkt aan specifieke werken van nu en toen.
En dreig je toch het noorden te verliezen, geen nood. Want zoals hij zelf zegt: “Kom binnen! Zie alles, zie niks. Kom terug en zie meer, want elke keer zie je iets dat je eerder niet zag.”
De manier waarop Van Lieshout vertelt is vrolijk en bevlogen. Verfrissend en leerrijk. Meesterlijk en speels.

Kortom, een boek (dat eigenlijk geen boek is maar een museum op papier) dat fascineert, begeestert en inspireert. Een papieren museum waarin je uren kan ronddolen en waarnaar je vele malen kan terugkeren.

 

Eric Vanthillo                                                                                                            
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008