Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Een raadselachtig ongeval

 Reeks:

 

 Auteur:

 Harald Rosenløw Eeg

 Aantal blz.

 215

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789085681533

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Noors: Bernadette Custers

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Alt annet enn pensum

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 dood, complot, school

 Prijs: €

 13,95

 

 

Klaus en zijn moeder zijn net verhuisd naar Oslo. Klaus start op een nieuwe school, waar ook zijn moeder zal werken. Na een eerste kennismaking met de school en een collega van zijn moeder, ontmoet Klaus Sturla. Sturla doet geheimzinnig, vooral als hij nadien bij Klaus langskomt voor zijn moeder. Klaus probeert contact te leggen maar dat mislukt, Sturla vlucht het huis uit. Later hoort Klaus dat Sturla verongelukt is. Hij voelt zich erg schuldig, tot hij meer en meer geheimzinnige dingen ontdekt. Er is iets gaande op school waardoor Klaus zich onwennig blijft voelen. En was dat ongeluk van Sturla wel een gewoon ongeluk?

Dit is een erg mysterieus en fascinerend verhaal. Vanaf het begin voel je de geheimzinnigheid naar boven komen. Eerst bij de beschrijving van Klaus’ nieuwe woning, daarna bij de eerste kennismaking met Sturla. De gebeurtenissen die daarna volgen maken alles alleen maar raadselachtiger. De lezer weet immers niets meer dan hetgeen Klaus te weten komt. Die komt maar met kleine stapjes meer te weten over hetgeen echt gebeurd is. En die wetenschap is fataal.
De onderliggende dreiging die spreekt uit dit verhaal is merkbaar in elke beschrijving, in elke dialoog. Angst, dreiging, onzekerheid en eenzaamheid, dat voel je door je botten trekken als je dit verhaal leest. Het laat je ook niet meer los, het is alsof de dreiging die Klaus voelt zich vastzet in je geest. Een beklemmend verhaal, ijzersterk in taal omgezet door een auteur die als geen ander die dreiging kan oproepen.
Fascinerend en beangstigend tegelijk. Niet voor gevoelige lezers!

 

Mik Ghys
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008