Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De olifant van de sultan

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jean-Luc Courcoult

 Aantal blz.

 94

 Illustrator:

 Quentin Faucompré

 ISBN:

 9789022321928

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Frans: Karin Vanpoucke

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 La visite du sultan des Indes

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasie, avontuur, wereldreis, olifant

 Prijs: €

 17,95

 

 

De sultan der Indiën wordt elke nacht in zijn dromen gekweld door zijn eigen fantasie, waarin een klein meisje opduikt dat hem gek maakt. Ten einde raad geeft hij de opdracht aan een ingenieur om een olifant te bouwen die kan reizen doorheen de tijd om zo het meisje op te sporen.
De sultan en zijn bont gevolg, waaronder Voidec Rouchkov, de verslaggever van deze expeditie, reizen in en rond deze olifant-machine de wereld rond van Indië over Chili en Brazilië naar Afrika en zo naar Europa. De reis verloopt over land, over de bodem van de diepe zee en hoog door de lucht. Tegelijkertijd doorkruisen zij de tijd. Die tijd blijkt zelfs erg relatief te zijn, want in de buik van de olifant ontdekken zij nog een andere maan-wereld met een andere tijdsbelevenis.
De reis flitst van het ene hoogtepunt naar het andere en zit vol spannende momenten die telkens om een snelle oplossing vragen. Fantasie en realiteit haken verrassend in elkaar, als het gezelschap bv. terechtkomt in de Chileense staatsgreep in ’73 of in het Balkanconflict in ’92.
De ontknoping van het verhaal vind je niet in het boek zelf, maar in de straten van de stad waar Royal de Luxe zijn tenten opslaat in het gezelschap van de olifant en het meisje, allebei in het echt!...

De sterkte van dit verhaal, de ongebreidelde fantasie, is tegelijkertijd ook de zwakte ervan. Je dreigt als lezer soms het noorden kwijt te raken doorheen alle situaties en tijden. Maar de gedegen schrijfstijl haalt je er telkens wel weer bij.
Door de omvangrijkheid van de expeditie mis je ook een zekere uitdieping van de personages. Hun psychologie moet inboeten voor de vooruitgang van het avontuur.
Zoals dat zo vaak gaat met dit soort werken, die ons sterk doen denken aan Jules Verne.
En wat blijkt, de auteur van dit boek is een grote bewonderaar van Verne. Met dit boek (en straattheaterspektakel) brengt hij hem een huldebetoon naar aanleiding van de 100ste verjaardag van zijn dood. De expeditie vangt aan in februari ’05, een maand voor diens dood, en eindigt een eeuw later.
De verzorgde opbouw en uitgave van dit boek en de nostalgische illustraties versterken de sfeer en brengen Verne weer tot leven. Zij maken dit boek tot een juweeltje dat ontzag afdwingt.

 

Eric Vanthillo
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008