Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De baas van alles

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bart Moeyaert

 Aantal blz.

 60

 Illustrator:

 Katrien Matthys

 ISBN:

 9789022319543

 Uitgever:

 Manteau/De Harmonie

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 duisternis-licht, baas zijn, afhankelijkheid, vrij

 zijn, eigenheid

 Prijs: €

 24,95

 

 

Voor dit originele boek, stevig gebonden in een linnen kaft en gedrukt volgens het glow in the dark – principe, heeft de uitgever kosten noch moeite gespaard.
Maar in de praktijk blijkt het geheel niet zo doeltreffend en erg duur.
Vóór gebruik moet je de donkere pagina’s ‘oplichten’, maar de lichtgevende inkt vervaagt snel waardoor de letters voor je ogen beginnen te dansen en de tekeningen vervagen. Zo is de magie slechts van korte duur. Tegelijkertijd vergen de grote, uit te vouwen bladzijden een zodanige voorzichtigheid om kreuken en ezelsoren te vermijden, dat het lezen een lastige klus wordt.
Mijns inziens leidt dit meer af van het verhaal dan dat het ertoe bijdraagt.

Het verhaal leest als een filosofische fabel en bestaat uit 14 momenten waarin een eigenzinnige kat andere dieren ontmoet en ermee converseert, van gedachten wisselt, ze plaagt en ze uitdaagt. Dag en nacht wisselen elkaar netjes af: 7 ontmoetingen in de nacht, 7 overdag.
De leidraad van het geheel is de ontmoeting met de hond die aan een boom ligt vastgebonden en geduldig maar hongerig op zijn baas wacht.
Deze ontmoeting is de aanleiding om te filosoferen over wachten op iets, over baas zijn en een baas nodig hebben, over eigenheid en onderlinge verschillen, over vrij zijn en over denken dat je vrij bent, over doelen hebben of rondfladderen, enz.
Moeyaert kiest zorgvuldig zijn woorden en schrijft bewonderenswaardige zinnen neer die je als het ware letter voor letter proeft en die je eigen denken op gang zetten. Maar inhoudelijk fladdert het geheel van de ene gedachte naar de andere en mis je een doelbewuste lijn. Tegelijkertijd is wat je leest zo gelaagd, dat het vaak flirt met het gekunstelde en het soms geforceerd overkomt.
De verrassende illustraties zijn doeltreffend en hoogst origineel. Verbluffend als debuut! De expressionistische zeefdrukillustraties spelen met licht en donker en tonen hallucinante schaduwen. Ondanks de beperking van lijnen en kleuren, weet Matthys te goochelen met details en expressie en roept zij een eigenzinnige wereld op die je niet loslaat en je fantasie prikkelt.

 

Eric Vanthillo
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008