Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De ring van vuur

 Reeks:

 Century

 Auteur:

 Pierdomenico Baccalario

 Aantal blz.

 331

 Illustrator:

 Iacopo Bruno

 ISBN:

 9789054615477

 Uitgever:

 Bakermat

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Italiaans: P. van der Drift, M. Smits

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 L’anello di fuoco

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Rome, zoektocht, vriendschap, avontuur

 Prijs: €

 17,95

 

 

Vier schijnbaar willekeurige jongeren komen toevallig samen in een kamer van een overboekt Romeins hotelletje. Al vlug blijkt dat niet zo toevallig te zijn. Elettra, Mistral, Sheng en Harvey krijgen een mysterieus koffertje toegestopt. In het koffertje ontdekken ze vreemde voorwerpen. Samen besluiten ze het mysterie op te lossen. Maar er zijn kapers op de kust die eveneens op zoek zijn naar de inhoud van het koffertje en hun zoektocht verloopt niet erg vlot. En dan wordt één van hen ontvoerd…

Net als de vier jongeren tast de lezer in het duister over het doel van hun missie. Het verhaal wordt meestal verteld vanuit het standpunt van Elettra, maar in de tweede helft van het verhaal volgt de lezer de verschillende personages tot het verhaal in een vonkende finale eindigt; mét een verwijzing naar het volgende avontuur.
Het verhaal is een afgerond geheel en het leest bijzonder vlot. De personages van de jongeren komen levensecht en herkenbaar over. Ze zijn alle vier verschillend en hebben zo hun eigen karakter, wat hun team ten goede komt.
Volgens de achterflap wordt de mensheid op de proef gesteld, maar dat gegeven komt in het verhaal eigenlijk niet expliciet aan bod. In een vooraf-stukje wordt een vreemde, mysterieuze sfeer gecreëerd, waarna het verhaal pas jaren later een aanvang neemt. Ook blijkt dat er meerdere personen achter de missie van de jongeren zitten, maar die blijven in het duister gehuld. Ze kunnen weinig veranderen, maar sturen wel enigszins de acties van de jongeren.
Al bij al blijft het mysterie vooralsnog echter onopgelost en de lezer van dit eerste deel blijft wat op zijn honger zitten over het doel van de missie.
Leuk is wel dat in het midden van het boek een soort foto-plakboek is opgenomen, waar een aantal elementen en locaties staan afgedrukt, zodat de lezer zich ook visueel een beeld kan vormen van het ‘decor’ waarin het verhaal zich afspeelt; in dit geval Rome.
Vlot en aangenaam om te lezen, echter zonder een bevredigend doel. Afwachten wat het vervolg brengt.

 

Pol Van Damme
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 augustus, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008