Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Met je vinger in je neus

 Reeks:

 

 Auteur:

 Stefaan Van Laere en Do Van Ranst

 Aantal blz.

 79

 Illustrator:

 Harmen van Straaten

 ISBN:

 9789059082281

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 etiquette

 Prijs: €

 16,50

 

 

‘Met je vinger in je neus’ is een uitgebreide etiquettegids voor kinderen, netjes opgedeeld in overzichtelijke hoofdstukken, doorspekt met de nodige dosis humor en verlucht met gepaste illustraties.

De auteurs behandelen vele onderwerpen zoals etiquetteregels bij het praten, hoe je iemand beleefd bedankt, hoe je te gedragen aan tafel, hoe je met stijl naar het toilet gaat, hoe je je stijlvol gedraagt op school en in de klas, of op straat, hoe je stijlvol omgaat met vrienden, etiquetteregels tijdens het telefoneren of bij het surfen op internet, hoe je je gedraagt op een feest of een fuif, enz. …
Alles wordt haarfijn uitgelegd en de vele ‘fouten’ die je kunt maken tegen de etiquetteregels zorgen voor de nodige humor waardoor het lezen leuk blijft.
In zijn totaliteit is dit boek wel een hele kluif om door te lezen. Daardoor is het eerder geschikt om er af en toe in te grasduinen. Een kookboek lees je tenslotte ook niet in één keer uit.

Door de vlotte schrijfstijl en de overdreven humor wordt het boek nooit belerend, wat in dit soort boeken niet voor de hand liggend is.
De sobere en luchtige illustraties, her en der verspreid over de pagina’s, sluiten perfect aan bij de humor. Met een heldere lijnvoering en grijzige inkleuringen dringt de illustrator zich niet op, maar vult hij visueel mooi aan.
De vele etiquetteweetjes in telkens een apart kader zijn verrassend, origineel en leuk om te lezen.
De afrondende etiquettetest op het einde van het boek is een goede graadmeter om jezelf in te schatten op de etiquetteschaal, en tegelijkertijd bijzonder grappig om te lezen welke antwoorden totaal fout zijn.
Wel jammer dat de uitgave erg goedkoop oogt met zijn slappe kaft. Misschien eens een boek raadplegen over de etiquetteregels bij het uitgeven van mooie boeken?...

 

Eric Vanthillo
december 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008