Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Junkies

 Reeks:

 

 Auteur:

 Melvin Burgess

 Aantal blz.

 287

 Illustrator:

 (omslag) Petra Spiljard

 ISBN:

 9789025742065

 Uitgever:

 J.H. Gottmer

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: Suzanne Braam

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Junk

 AVI:

 8

 Thema’s:

 drugs, weglopen, problemen

 Prijs: €

 12,50

 

 

De veertienjarige Teer loopt thuis weg omdat de situatie niet meer te harden is. Hij komt in een grote stad (Bristol?) waar hij zich niet direct thuis voelt. Na enkele dagen krijgt hij contact met jongeren die in een kraakpand verblijven. Een tijdje later loopt zijn beste vriendin Gemma thuis ook weg en komt bij hem en zijn nieuwe vrienden wonen. Langzaam maar zeker komen ze in de ban van de drugs; eerst softdrugs maar daarna ook harddrugs. Het leven is soms erg hard voor hen en eigenlijk zien ze geen uitweg. Hebben ze nog een toekomst?

Dit verhaal dateert uit 1996 en verhaalt het leven van enkele jongeren in de eerste helft van de jaren tachtig uit de vorige eeuw. Dat gegeven is belangrijk omdat het daardoor een aantal elementen bevat die nu ietwat gedateerd overkomen en iets moeilijker inleefbaar zijn.
Dat het verhaal zijn waarde al heeft bewezen staat echter buiten kijf na een zeven herdrukken! Het gaat hem dan ook om de situatie waarin de jongeren terecht komen en die erg uitzichtloos blijkt, al zien ze dat zelf – tot op het einde – niet in.
Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende standpunten; telkens één van de jongeren die zich in dat milieu bewegen. En ook telkens in de ik-vorm, als was het de persoon zelf die je het verhaal vertelt. Zo krijgt de lezer een heel direct en breed beeld over het denken en doen van deze jongeren. Toch volgt de lezer voornamelijk het wel en wee van Teer en Gemma. Het geheel is heel levensecht en overtuigend geschreven en de boodschap bijzonder duidelijk: eens aan de drugs, geraak je er eigenlijk nooit meer van bevrijd.
Elke jongere zou dit verhaal moeten lezen en er zijn conclusie uit trekken!

 

Pol Van Damme
december 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008